Legutóbb összegyűjtöttük a kedvenc jegeskávé-variációinkat, és arra jutottunk, hogy a legegyszerűbb a legjobb választás. Elég egy kevés jég, vaníliafagyi, akár egy kis tonik vagy szóda, és meg is van a legjobb nyári jegeskávé. Levezetésnek viszont mehet bele alkohol is, ami csavar egyet a jéghideg kávén:
De nem csak röviditalokban érdemes gondolkodni: az alapvetően csokoládés-kávés aromájú fekete sörök, a stoutok önmagukban olyan hatást keltenek, mintha egy jó presszó is belecsúszott volna a korsóba.
Sok jéggel, kevés citrommal és egy korty rummal új szintre lép az espresso.
Alapanyagok:
Az espressót, a rumot, a citromot és a jeget összekeverem, és egy csinos kis pohárba töltöm.
Óvatosan ráöntöm a sört, megkeverem, és csendben elszürcsölöm.
Érdemes tovább is kísérletezgetni a stoutokkal és a fekete sörökkel, most például egy ír kávét turbóztunk fel vele.
A fekete sörhöz jól simul a whiskey, a rövid feketekávé, és nem lóg ki belőle a tejszín sem: selymes, finom ital lesz végül, amit egy vacsora után érdemes hörpölgetni.
Alapanyagok:
A tejszínen kívül mindent összekeverek, egy hosszúkás pohárba töltöm az italt. A tejszínt egyszerűen a tetejére kanalazom, ami lassan, márványozottan keveredik el a többi alapanyaggal.
Látványos frissítő, és van ereje bőven.
Végül kipróbáltunk egy jegeskávét, ami felér egy desszerttel is, attól függően, mennyire fagyosan fogyasztjuk: egy kávés granita és egy tejszínes granita rétegezve, amit vaníliával és konyakkal dobtunk fel.
Tulajdonképpen két edény és egy pohár kell hozzá, egy kis fagyasztás, és tényleg csak rajtunk múlik, hogy desszertként vagy italként szervírozzuk. De
végül is tök mindegy, mert a kávé, vanília és konyak kombó mindenhogy zseniális.
Alapanyagok:
A kávét elkeverem a konyakkal és egy evőkanál cukorsziruppal. Egy másik tálban a tejszínt, egy kanál szirupot és a vaníliarudat keverem össze. Mindkét tálkát a fagyasztóba teszem, félóránként átkapargatom egy villával, hogy kásás állagúvá fagyjon. Tálaláskor a kétféle granitát rétegezve pohárba töltöm. Az egyik legegyszerűbb és legjobb nyári desszert.