A városi legendák egyik kedvenc témája, mi minden található a nagy mennyiségben árult és fogyasztott húsos ételekben. Egy vizsgálat szerint a legendák talán nem is annyira a képzelet (és a rosszindulat) szülöttei.
A Clear Labs nevű laboratórium 79 különböző márka 22 boltból származó 258 mintáját vizsgálta meg. Akadt köztük darált, illetve apróra vágott hús, fagyasztott húspástétom, gyorséttermi kész hamburger és vegetáriánus burger is.
A vizsgálat célja az volt, hogy a fejlett technológia segítségével megállapítsák, vajon tényleg azt tartalmazzák-e a termékek, amit az összetétel-lista ígér a csomagoláson. Vizsgálták a helyettesítő alapanyagok, szennyeződések, glutén, mérgező gombák és növények, illetve már allergének jelenlétét, továbbá azt is megnézték, hiányzik-e valami a felsorolt összetevők közül. A Clear Labs arra is kíváncsi volt, hogy a tápérték tartalom helytálló-e a címkéken.
Az eredmény megdöbbenthet számos húsevőt, de valószínűleg a vegetáriánusok számára a legdühítőbb, főleg, ha elvi okokból nem fogyasztanak állati eredetű összetevőket. Két esetben ugyanis húst találtak a vega termékben, egy fekete babos burgerben nem volt fekete bab,
háromszor patkány DNS-re bukkantak és egyszer pedig emberi DNS-t találtak vizsgálódás közben.
A Clear Labs jelentése szerint a vegetáriánus termékek különösen problémásak, 23,6 százalékuk esetében tapasztaltak eltérést a címke és a termék valós tartalma között.
A mindenkit felháborító patkány DNS egy gyorséttermi hamburgerben, egy darált hús és egy vegaburger mintában tűnt fel, míg az emberi DNS egy fagyasztott vegaburgerben. A Clear Labs szerint mindkettő ártalmatlan, még ha zavaró is. Az emberi DNS valószínűleg véletlenül hozzákevert hajból vagy körömből származik. Köszönjük, így már sokkal nyugodtabbak vagyunk. Nem.