Miután a világ számos alkalommal hördült már fel azon, hányféle vegyi anyag segítségével készülnek a gyorséttermi ételek, a McDonald's nagyon igyekszik valahogy ellensúlyozni a kellemetlen híreket.
A legújabb dobás, hogy a McNuggets ezentúl „természetes” ízű lesz,
megpróbálják tartósítószer nélkül eladni. Valószínűleg legalább annyian lesznek csalódottak, mint ahányan örülnek majd.
Legutóbb tavaly januárban kényszerült magyarázkodni Amerikában a McDonald's, amikor a sült krumpliról derült ki, hogy egészen pontosan 19-féle alapanyagból készül. A cég persze magyarázkodott, és az is kiderült, hogy ez a magyar krumplira nem vonatkozik, mert nálunk más receptet használnak, ami sokkal kevesebb összetevőt, összesen négyet tartalmaz.
Az újfajta csirkefalatokkal a hírek szerint elsősorban
a szülők meggyőzése miatt kezdtek el kísérletezni,
mivel érthető okokból sokan aggódnak gyermekük vegyianyag-fogyasztása miatt. A termék egyelőre még tesztfázisban van, csak 140 amerikai étteremben érhető el, de a vállalat reményei szerint a 2016-os riói olimpia előtt már a közönség elé kerülhet a tartósítószer-mentes csirkefalat.
Bár a McDonald's természetesen nem hozta nyilvánosságra, pontosan mit változtat meg a csibefalat receptjén, de az Associated Press beszámolója alapján a stabilizátorként, térfogatnövelőként használt nátrium-foszfát (E339) valószínűsíthetően kikerül az összetevők közül. Ráadásul ezentúl az olajba sem tesznek tartósítószert, amiben a fasírtokat kisütik.
A McDonald's hazai sajtóosztálya elmondta: „A Chicken McNuggets termék hazai receptúrájában, beleértve az olajat, amelyben a terméket az étteremben kisütjük, már jelenleg sincs, és korábban sem volt tartósítószer. A Chicken McNuggetsnek jelenleg az USA-ban általánosan használt receptúrája ebben, és más tekintetben is eltér a Magyarországon használt receptúrától. Az amerikai teszt, illetve annak kimenetele ezért nem érinti az étteremlánc hazai vendégeit.
Az itthon forgalmazott Chicken McNuggets már 27 éve a Bábolnán működő, a nemzetközi OSI csoporthoz tartozó feldolgozó üzemből érkezik az éttermeinkbe. A Chicken McNuggets készítésének folyamata az alábbi videón megtekinthető.
A hálózatunk részére feldolgozott csirkehús alapanyag túlnyomó részét az integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojler hízlalással és feldolgozással foglalkozó kisvárdai Master Good cégcsoport biztosítja. Minden baromfiállomány zárt nevelő térben növekszik, szigorú higiéniai, állategészségügyi szabályrendszerek és felügyelet mellett. A telephelyeken olyan higiéniai, állatjóléti és az állatok komfortérzetét biztosító beruházásokat hajtottak végre, melyek nemcsak hazai viszonylatban, de európai mércével is piacvezető megoldások.
2014 nyara óta működik a hazai transzparencia programunk, a Mekilexikonra, amelyen eddig több mint 2000 kérdést válaszoltunk meg, emellett számos termékünk konyhai elkészítési folyamatát, illetve alapanyagaink feldolgozásának folyamatát bemutató videót is megtalálják az érdeklődők."