A cukrászati termékről a 2- 311/5 szakasz rendelkezett, amely kimondta, hogy a krémes olyan sütemény, amely zsiradékkal készült leveles tésztából sütött lapokból és a közéjük töltött lágy, vaníliás, főzött sárgakrémből áll.
Négyzet vagy téglalap alakúra szeletelt, teteje porcukorral meghintett.
A felhasználandó összetevők kapcsán leírták, hogy leveles tésztához búzafinomliszt BL55 és/vagy búzarétesliszt BFF55, vaj vagy margarin, víz, étkezési só, ecet vagy rum használható fel.
A főzött vaníliás sárgakrémbe búzafinomliszt BL55 és (búza-, kukorica- vagy burgonya-) keményítő, tej (min. 2,8% zsírtartalom), cukor, vaníliarúd vagy vaníliás cukor, tojássárgája, tojásfehérje való. A krém készítéséhez színezőanyagot tartalmazó porkeverék nem használható fel!
Miért rossz a krémes a cukiban?
Ez a cikk 2 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. A válasz összetett, az okokat az oktatástól kezdve, a gyakorlati képzés hibáin, a pénzhiányon át az oktatók és a tanulók motiválatlanságában és az alapanyagköltségekben találtuk. Van kiút, az viszont hosszú és nehéz lesz.
Részletes cikkünket itt olvashatják.
Úgy tűnik, ez még tovább szigorodhat: a Földművelésügyi Minisztérium megkezdte a munkát a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításán: „A kor követelményeinek megfelelően középpontba került az élelmiszerek minősége és a fogyasztók korrekt tájékoztatása. A tervezet is ennek fényében készült, annak érdekében, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő, Magyarországon hagyományosan előállított és ismert cukrász termékek
jó minőségben és hagyományosan készüljenek, valamint a fogyasztók tisztességes tájékoztatást kapjanak
a megnevezéseken keresztül is a termék minőségéről.”
A jelenleg a Magyar Élelmiszerkönyv II. kötetében szereplő irányelvhez képest a tervezet a következő főbb módosításokat tartalmazza: