A Bocuse d’Or-versekenyen hagyományosan a két versenynap előtti este egy,
az alkalomra felállított piacon kell a csapatoknak beszerezniük
azokat az alapanyagokat, amelyekkel dolgozniuk kell. Zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket válogatnak, mérnek grammra pontosan, amit az ellenőrök folyamatosan felügyelnek.
Mint egy rendes piacozáson, a versenyek kosarakkal indulnak el kiválasztani a legjobb alapanyagokat. Összesen harminc percük van mindent összegyűjteni, leellenőrizni, majd lemérni. A verseny alatt a konyhai zsűri felügyeli, hogy a bevitt alapanyagokból mennyit használnak fel, a pazarlásért pedig komoly pontlevonások járnak.
A kínálat olyan, amit minden piacon keresünk, kívánunk: többféle burgonya, paradicsom, tökfélék, hagymák, méretben, színben és ízben változatos céklák, padlizsánok, mézédes cseresznyék, eprek, szóval minden, amire szükségük lehet a versenyzőknek. Persze minden kifogástalan minőségben.
Ez nem az a piac, amit megszoktunk: mivel a versenyzőknél esszenciális, hogy milyen alapanyagokat használnak, itt mindent megkóstolhatnak.
Ha bizonytalanok, természetes, hogy félbevágják a céklát,
a burgonyát, a paradicsomot, hogy lássák, mivel dolgoznak majd, mert a Bocuse d’Oron tényleg minden egyes részlet számít.
A versenyek előtti piacozáson sorsolják ki a titkos, meglepetés hozzávalókat, amit a versenytányérokon kötelező felhasználni. A mostani Bocuse d’Or Europe-on a tárkony az, amit be kell építeniük az ételekbe.
A teljes magyar csapat - Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina - ellenőrizte a kiválasztott alapanyagokat, az előre bekészített lista alapján gyűjtötték össze a szükséges elemeket.
Minden grammra pontosan kiszámolva,
ez alapján kerültek a zöldségek a kosarakba.
Két fő alapanyagból kell dolgozniuk: gímszarvasborjúból, kecsegéből és annak kaviárjából. A budapesti döntőnek köszönhetően ezek mind magyar alapanyagok, amelyeket a felkészülés során minden európai versenyzőnek biztosítottak.
A magyar csapat holnap versenyez, és kiderül, kijutnak-e a jövő januári lyoni döntőre.