A cseresznye a rózsafélék családjába tartozó cseresznyefa gyümölcse, június elejétől csaknem két hónapig lehet kapni. Változatos gyümölcs, fajtától függően lehet világospiros-sárgás héjű, bordó vagy akár egészen sötétvörös is:
a korai cseresznyék általában kicsit vizesebb, savanykásabb ízűek,
de ez nem jelenti azt, hogy éretlenek lennének.
A korai fajták közül a Münchebergi korai és a pomázi hosszúszárú sötétpiros, a nagyszemű germersdorfi június közepén kezd érni, és nagy szemű, szív alakú. A gyümölcsöket a szárral együtt szedik a fákról, így is árulják a piacokon, zöldségeseknél: így lassabban romlik, de azért érdemes egy hűtőben tartani, mert a kis sérülések a bogyón hamar bebarnulnak, aztán penészes kis csomókat alkotnak.
A cseresznyét
a legjobb persze frissen egy nagy tálból vagy a fáról enni,
de a legtöbbször befőtt készül belőle, vagy dzsem. A befőtt egyszerű: az alaposan elmosott, fertőtlenített üvegbe rétegezzük a kiválogatott, többször átmosott cseresznyét, amit forró sziruppal öntünk fel. A lezárt befőttesüvegeket fejre fordítva kidunsztoljuk.
Cseresznyedzsemet is érdemes készíteni (receptet itt talál), de kompótnak, unicumos cseresznyének vagy karamellizált változatban is kiváló. A süteményeknél csak egy macera van, hogy a cseresznyéket ki kell magozni, ez viszont a friss, érett gyümölcsöknél nem olyan nagy gond: az éretlen szemek húsa ragaszkodik a maghoz, a lédús éretté viszont egy kisebb kés vagy kanál segítségével könnyen leválik.
A cseresznye is tökéletes crumble készítéséhez, amihez csak egy faékszintű morzsa és egy jó adag gyümölcs kell. Frissen a legegyszerűbb, ha egy salátát készítünk belőle: mi most mákolajjal és bodzaszörppel kevertük össze, amit az édes, roppanós gyümölcshús tökéletesen kiegészített. Szezámolajjal és gyömbérrel is jól kijön.
Alapanyagok:
A fánkhoz:
A cseresznyéhez:
Először a cseresznyét készítem el: a gyümölcsöt összekeverem az olajjal, a szörppel és a citromlével,
lefóliázva hagyom állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
A lisztet és a tojást csomómentesre keverem, majd hozzáadom a többi alapanyagot. Egy sűrű, könnyen formázható masszát kell kapnom. Az olajat felhevítem, közben a tésztából nagyjából két centi átmérőjű gombócokat formálok. Forró olajban aranybarnára sütöm őket, a cseresznyével és egy kanál tejföllel tálalom.
Egyszerű, de annál tökéletesebb pikniksütemény ez az édes focaccia: az édes, vajas kelt tésztát lényegében bármilyen gyümölccsel és fűszerrel lehet kombinálni, mert a sülés közben kiszabaduló gyümölcslevet a tészta magába szívja.
Ha tehetik, próbálják ki jó minőségű olívaolajjal meglocsolva, a gyümölcsöknek ugyanis nagyon jól áll az íze.
Alapanyagok:
A tejet langyosra melegítem, hozzáadom az élesztőt és 1 evőkanál cukrot. Amíg felfut, egy nagyobb tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, a vajat pedig egy külön edényben mellékészítem.
Amikor felfutott az élesztős tej, hozzáadom a lisztes keverékhez, gyúrni kezdem, majd amikor lassan összeáll a tészta, fokozatosan belegyúrom a vajat is. 10 percig dagasztom, majd konyharuhával lefedve 1 órán át kelesztem.
Ezután
átgyúrom a tésztát, egy papírral bélelt tepsire nyomkodom egyenletesen.
Rászórom a kimagozott cseresznyét, 2 evőkanál cukrot és a letépkedett rozmaringleveleket. Finoman a tésztába nyomkodom, 15 percig pihentetem, aztán 200 fokos sütőben 20 perc alatt aranyszínűre sütöm. Még forrón meglocsolom a juharsziruppal. Frissen, langyosan, másnaposan is finom.
Francia klasszikus a cseresznyés clafoutis (klafuti), egy sült tejpite, ami az ország egyik középső tartományából terjedt el. Eredetileg maggal együtt készítik, mert az megakadályozza, hogy a gyümölcs leve kifolyjon a süteményben, és még ízt is ad. Nagyon könnyű édesség, egyszerű alapanyagokból, az elkészítésnél csak arra kell figyelni, hogy ne maradjon túl remegős, de ne is süljön szárazra a pite.
Alapanyagok:
Egy kisméretű tepsit, jénait vagy négy szuflés tálkát kivajazok, egyenletesen elterítem benne a cseresznyét. A sütőt 190 fokra előmelegítem.
A tojást, a lisztet és a vanília kikapart belsejét az 50 g cukorral és a tejjel csomómentesre keverem. Óvatosan a cseresznyére öntöm, majd a tetejét megszórom a maradék 20 g cukorral. 45-50 percig sütöm, majd langyosan vagy hidegen tálalom.
A cseresznye a fagyasztást is jól tűri, ehhez alaposan megmosva, kimagozva, egy tálcára szétterítve érdemes mélyhűteni, majd később gondosan bezacskózni. Később jól jöhet egy crumble-nél vagy például a focacciánál.