A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Téved, ha csak a halászlé miatt menne Szegedre

szeged evős ivós
Ilyen a véres hurka a Tiszavirágban
Vágólapra másolva!
Hiánypótló evős-ivós térképet rajzoltunk egy tökéletes szegedi mászkálós hétvégéhez annak, aki nem akar rossz kávéba vagy hibás hamburgerbe futni.  
Vágólapra másolva!

Tizenkét év után jártam újra Szegeden, ami ugyanolyan kedves, nyugis hely, mint az emlékeimben, csak éppen minden, ami jó volt, még egy kicsit szebb, modernebb vagy nagyobb lett.

Az akkori kifőzdés-kisvendéglős-nagycukrászdás körkép mára sokkal színesebb és izgalmasabb.

Ha gasztroforradalomnak túlzás is lenne nevezni, azért tény, hogy nemcsak Budapesten és a Balatonnál történnek változások, és lehet egyre jobbakat enni, hanem a vidéki nagyvárosokban is.

Aszalt szilvás csokimousse torta a Süti Nem Sütiből Forrás: Ács Bori

Az emberek Szegeden megmagyarázhatatlanul kedvesek, a vendéglátók szeretik a vendégeket, ami egy pesti ember számára meglehetősen gyanús, de mindenképpen szokatlan.

Két nap alatt egy darab mogorva pincér vagy undok csapos lány sem akadt az utunkba,

pedig az ilyenhez szoktunk. Mi van ezekkel? Mitől ilyen végtelenül nyugodtak?

Gnocchi gombákkal és kecskesajtkrémmel a Tiszavirágban Forrás: Ács Bori

Egy hétvége alatt erre tudományosan megalapozott magyarázatot nem találtam, úgyhogy csak arra tudok következetni, hogy a szegedi ember attól olyan kiegyensúlyozott, mert egymástól néhány sarokra találhat tökéletes kávét, süteményt, burgert, szendvicset és olyan romkocsmát, ahol nem tapossák egymás sarkát az emberek, mégis nyüzsög az élettől. Persze nem csak úgy, ha tudatlanul andalog, az igazán jó helyeket keresni kell, rákészülni, kutatni, kérdezősködni, térképen bejelölni az útba ejtendő állomásokat, nehogy valamiről lemaradjunk.

Reggeli és vacsora - Tiszavirág

A Tiszavirágba elsősorban puszta építészeti érdeklődésből érdemes betérni. Az alapítók fogtak egy régi, műemlék jellegű, gangos társasházat a zsinagóga szomszédságában, és úgy alakítottak belőle szállodát, éttermet és kávézó-reggelizőt, hogy modern megoldásokkal őrizték meg annak eredeti jellegét.

Megmaradtak a boltívek, a falak, az ajtók és a gang, az új részeket üvegfal választja el a régitől.

Mindez szerencsére nincs túlbonyolítva vagy túldizájnolva, ezért egyszerre nagyon szép és otthonos.

Az étterem

Körülbelül ilyen a konyha is: kicsit régi, kicsit új, és nem puccos módon profi. Ahogy mondják, múlt és jövő együttélését nemcsak az épületben, az ételekben is igyekeznek megjeleníteni, és bár ez nem új dolog az ország menőbb éttermeiben, elég jól csinálják. Erre az elvre épülhetett például a véres hurka almával, ami lényegében egy hurkából készült pástétom, amire egy roppanós kérget pirítottak. Hogy hurkából könnyű nyári előétel lehet, azt soha nem gondoltam, de ez valóban az, édes is, savanykás és sós is, és nincs agyonbonyolítva.

Ilyen a véres hurka a Tiszavirágban Forrás: Ács Bori

Az étteremnek nagy előnye, hogy ha csak egy hamburgerre térünk be, abból is a legjobbat kapjuk, de normális áron, viszont ha valami nagyon különlegeset szeretnénk, vagy angus bélszínnel rúgnánk ki éppen a hámból, azt is találunk az étlapon. A desszertek is hibátlanok, a kenyér pedig egyenesen csodálatos. A Tiszavirágban reggelizni-kávézni is lehet, sőt éppen a friss pékáruk miatt melegen ajánlott.

Egy jó szendvics - Anyám Tyúkjai

Az Anyám Tyúkjainál az alapanyag kerül a középpontba, elsősorban az úgynevezett éléskamra, ahol a környék termelőinek áruit lehet megtalálni.

Házi joghurtok, sajtok, szalámik, sonkák vannak a pultban.

Az étlap néhány egyszerű főételből és szendvicsekből áll, ezeket is az éppen szezonális vagy elérhető friss, környékbeli alapanyagokból és boldog, szabadon tartott állatok húsából készítik.

Brutál szendvics az Anyám tyúkjaiban Forrás: Ács Bori

Ne hagyják magukat elriasztani a túl jópofizós étlap olvastán, gyorsan rendeljenek egy májköldzsekszont, jó lesz. Májpástétom van benne almacsatnival és karamellizált hagymával. Jók a saláták is, és igazi, citromos, nem túlszirupozott limonádéjuk is van.

Egy jó kávé - Kék Elefánt

Érdekes módon úgynevezett újhullámos kávézóból több van Szegeden, mint ugyanilyen stílusú cukrászdából vagy étteremből. A Kék Elefántot is keresni kell, nagy ívben ki kell kerülni a híres, szép, de kevésbé érdekes Virág cukrászdát, és egy eldugott udvarba kell betérni. A nemrég nyitott minikávézóban olyan szenvedéllyel és szeretettel készítették nekünk a kávét, hogy már a gondoskodástól finomabb volt.

Nagyon pici, nagyon kedves kávézó Forrás: Ács Bori

A barista srác közben mesélt is arról, hogy a városban milyen rendkívüli összefogás van kávéfronton,

a kávézósok mind ismerik és ajánlják egymást csak úgy, mint itthon a cukrászdák.

Tovább is küldött minket sütizni a néhány saroknyi távolságra lévő Süti Nem Sütibe, amiről máskülönben nem is hallottunk volna. Közben kis csészékben kávét kóstoltat és kávé workshopokra hív meg minket, ahol jobban meg lehet ismerni, mi is ez az áttörő új hullám, ami most már mindenütt egyre menőbb.

Finom sütemény - Süti Nem Süti

Sütiért is érdemes elkanyarodni a főtér tömött cukrászdáitól a Tisza Lajos körútra, ahol nehéz eldönteni, hogy az Amélie csodálatos élete vagy a Csokoládé című filmbe sétáltunk be, mindenesetre minden annyira franciásan aranyos, hogy még a csomagolópapíron is rózsák vannak, amibe a sütit csomagolják nekünk.

Süti Nem Süti Forrás: Ács Bori

Egy karamellás brownie-t, egy aszalt szilvás csokimousse tortát és egy karamellás-mogyorós sajttortát kóstoltunk. Mindegyik egyszerűen néz ki, de a látszat csal, állagra és ízre sokkal izgalmasabbak egy szimpla tortánál, a szeletekért, amiket hazavittünk, valóságos közelharc folyt az asztalnál.

Nyugi Kert

A dómhoz úgyis kötelező elsétálni, ha a városban mászkál az ember, attól pedig már nincs messze kedvenc kocsmánk sem.

Tizenkét éve egy átlagos egyetemi kiskocsma volt ott, ahol most az árnyas, nem túl modoros, végtelenül normális söröző kert található.

Sör és nyugi Forrás: Ács Bori

A bölcsészkar melletti söröző nem sokban tér el egy átlagos pesti romkocsmától, csak éppen sokkal nyugodtabb a hangulat, hiába, a név kötelez. Akkoriban a szívószálas sör volt a hely különös ismertetőjegye, most

a “hat korsó sör öt áráért” akció megy, amibe sajnos már nem mertünk belevágni, pedig az ajánlat hihetetlenül csábító volt.

Megjegyzés

Egy csomó szimpatikus hely van még Szegeden, ahová elmentünk, de hétvégén zárva volt, ezért kipróbálni nem tudtuk. Aki arra jár, helyettünk is tesztelje a helyi menő levesbárt, a Soup Portot, a híres Mars téri hamburgeres-pulled porkos Borrachót és az ugyancsak hamburgeres Kapca Bisztrót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!