A búzából készült sörök mára nagy népszerűségnek örvendenek az egész világon, nem véletlenül, hiszen ez a sörcsalád tartalmazza a leginkább frissítő és nyárias söröket. A kínálat jelentős, a Nébih legújabb terméktesztjében akadt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna és barna is.
Összesen 18 terméket teszteltek, amelyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban. 9 üveges, valamint 9 dobozos tételt vizsgáltak, amelyek Magyarországról, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Ausztriából és Franciaországból származtak.
A Nébih referencialaboratóriumaiban megmérték az élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereket, továbbá ellenőrizték a gyártmánylapok megfelelőségét, és vizsgálták a minőségi mutatókat is.
Az átfogó vizsgálat eredményei alapján megállapítható, hogy az ellenőrzött tételek minőségi paraméterei megfelelőek. Toxin- és nehézfémtartalmuk, valamint a növényvédőszer-maradékok minden esetben a megengedett határérték alatt voltak.
Nem maradhatott el a glifozát nevű növényvédő szerre vonatkozó vizsgálat sem, amely az elmúlt időszakban a nemzetközi tudományos világban oly sok vitát és nagy érdeklődést váltott ki. Megnyugtató eredmény született ebben a vonatkozásban is, mivel a glifozát egyetlen sörben sem volt kimutatható.
A minőségi paraméterek, mint például alkoholtartalom, CO2-tartalom, eredeti extrakttartalom, valódi extrakttartalom, szín, energiatartalom meghatározása során is megfelelő eredmények születtek.
Mindezek alapján megállapítható, hogy a hazai forgalomban lévő búzasörök a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek a polcokra. A 18 búzasör átfogó ellenőrzése során egyetlen esetben sem állapítottak meg hiányosságot.
A kedveltségi vizsgálaton laikusokat és szakértőket kértek meg, hogy pontozzák a búzasöröket. A sörkóstolás egyik érdekessége, hogy a borkóstolással ellentétben le is kell nyelni a kortyot, mert a sörökre jellemző kesernyés ízt csak a garat táján érezhetjük igazán.
A tesztelők összesen 18 búzasört kóstoltak, amelyek alkoholtartalma 4,5-7 százalék között változott. Volt köztük világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is. A kóstolás során az értékelők ezúttal sem tudták, melyik terméket kóstolják. A tesztelők a megjelenést, illatot, ízt és az összbenyomást értékelték.
A laikus és szakértő kóstolók kedvencének a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör bizonyult. A második helyen holtverseny alakult ki a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör között. A harmadik helyen a Chimay belga minőségi félbarna búzasör végzett.
A részletes vizsgálati eredményeket megtekinthetők a letölthető táblázatban.