A liszt is lehet szexellenes

teljes kiőrlésű lisztes
Vágólapra másolva!
A dietetikusok előszeretettel ajánlgatják a Graham-lisztből készült, egészséges termékeket. Érdekesség, hogy annak idején az egész diéta azért jött létre, hogy kevesebbet szexeljenek a népek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szinte minden közleményében forró szeretettel emlékszik meg a Graham-lisztből készült pékárukról. De mégis mi ez a liszt és miért hívják Grahamnek?

A Graham lisztet egy 19. századi amerikai prédikátorról nevezték el, aki számos elméletet állított fel a hívei számára kívánatos életmóddal kapcsolatban. Tiltotta az alkohol és a zsíros ételek fogyasztását, mivel úgy gondolta, hogy ezek szexuális vágyat idéznek elő. Mivel Syvester Graham meg volt róla győződve, hogy aki maszturbál, az megvakul, nyilván csak meg akarta védeni szegény báránykákat a látáskárosodástól.

A tiszta életű Graham tiszteletes Forrás: Picasa 3.0

Graham 1829-ben egy teljes étrendet is megalkotott, mivel úgy látta, hogy az ipari forradalom vívmányai elpuhították a népet és az egészség visszanyeréséhez változtatásokra van szükség. A Graham diéta friss zöldségből, gyümölcsből, magas rosttartalmú ételekből állt, az állati források közül a tej, a sajt, a tojás és a vaj volt engedélyezett kis mennyiségben.

Nem is drága Forrás: chefparade.hu

Hogy a Graham liszt pontosan milyen összetételű volt és hogyan készült eredetileg, azzal kapcsolatban a gasztrotörténészek nem teljesen értenek egyet. Az biztos, hogy jelenleg amit jelenleg a prédikátor nevével árulnak a boltokban, az a teljes kiőrlésű liszt három összetevőjével (magbelső, korpa, csíra ) szemben, csak kettőt tartalmaz (magbelső és csíra). Mivel a korpát kihagyták belőle, finomabb állagú, mint a teljes kiőrlésű és szélesebb a felhasználási köre. Tápértéke és felszívódása viszont előnyösebb, mint a fehér változaté.

Még többet tudhat meg a különböző lisztekről egy korábbi cikkünkből, kattintson!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről