A sprotni, ez az aranyos apróhal az egyik kedvenc adriai ételem.
Olajban ropogósra sütik, fejestől, farkastól kínálják a papalinát
– ők sem hagynak maradékot, mi sem, nem illik bogarászni a test két végével, szépen le kell nyelni az egészet.
Mivel idehaza kifejezetten olcsó a mélyfagyasztott – 800 forint körül vettem kilóját – gyakran sütöm. Szerencsére a gyerekek is szeretik, nem finnyáskodnak, eszik, ahogy azt illik.
Mivel kicsi, hamar megsül – én már olajat se hevítek miatta, csak sütőpapíron hőkezelem. Ha már úgyis megy a sütő, vagyis a rendli, ahogy drága nagyanyám mondta, karikázok mellé ezt-azt.
Családi kedvencünk a batáta, ami a nudli mellett ide is remek. Egyenletes, vékony karikákat kell szelni, és a hallal együtt remekül meglesznek. Két-három milliméter az optimális, aki akarja, reszelőn is csinálhatja, én késsel karikázom. Egy nagy gumóból két tepsi simán megtelik, néha több is.
Hogy ízes legyen, érdemes megkenegetni fűszerolajjal. Nekem az őszben jól esnek a csípősebb ízek, így csiliszósszal indítok, amit olívaolajjal hígítok, majd só, curry és szárított borsikafű megy belé.
A sütőpapírra felkarikázott batáták mindegyikét megkenegetem,
a maradék pedig a halakra megy.
Előmelegített térben 220 fokon légkeveréssel 8-9 perc alatt átsül (ha a sütő ilyet nem tud, akkor szemre lőjük be a szükséges időt). Amennyiben kicsit ropogósabbra szeretnénk, adjunk neki még pár percet. .
Remekül passzolnak hozzá a malátásabb sörök, mondjuk egy jó belga – hamar megvan, finom is, nagyon jól tud jönni, ha hirtelen vendégek érkeznek.