A bolti kekszek túl édesek, fűrészporosak és szárazak, valamilyen rejtélyes oknál fogva mégis súlyos függőséget okoznak a gyerekeknek. Elkezdik enni, és egyszerűen nem hagyják abba. Természetesen ugyanez a helyzet a házi verzióval, de az legalább finom, adalékanyag-mentes, és
úgy állítom össze, ahogy én akarom.
Kevesebb cukorral, esetleg a liszt egy részét kakaóra, mandulára vagy mogyoróra cserélve.
Csak az alaparányokat kell követni: a vaj-szárazanyag-tej-cukor mennyiségeit, ezen belül mindenki úgy alakítja ki saját termékét, ahogy neki tetszik. Ebbe a típusú kekszbe nem igazán illenek az aszalt gyümölcsök, ahhoz a műfajhoz itt találnak jó receptet.
Alapanyagok:
A puha, szobahőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a tojást, és simára keverem. Hozzáadom az összes szárazanyagot.
Ha teszek bele magot, akkor vagy mindet ledarálom, vagy a felét darálva,
a felét apróra vágva adom hozzá, attól függően, mennyire szeretném homogén állagúra a kekszet.
Hozzáadom a tejet is, és addig keverem robotgéppel vagy kézzel, míg össze nem áll. Kis golyókat formázok a masszából, a golyókat sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és kilapítom. Ha van rá idő, ezen a ponton beteszem a hűtőbe az egészet egy-két órára, úgy ropogósabb lesz. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt sülnek majd meg.
A hedonista verzióhoz a kihűlt kekszeket be lehet csíkozni olvasztott étcsokoládéval.