Az ország kereskedelmi főzdéi 2017-ben is bemutatják közös pálinkakülönlegességüket, amelyet évről évre a versenyzsűri által legkiválóbbnak talált tételek házasításával készítenek el.
Az ismert szakértőkből álló tízfős versenyzsűri döntése szerint jövőre a cseresznyéből készült pálinkák kerülnek terítékre és a Cruxx, a Csalló, a Márton és Lányai, a Nobilis, a Rézangyal, a Spiritus Primus, valamint a Zimek főzdék párlatai kerülhetnek a szimbolikus termékbe.
„Az Év Pálinkájában évről évre több kiváló főzde tételei egyesülnek, bizonyítva, hogy
a párlatok házasítása nem csak a whiskynél és a konyaknál, hanem a pálinkánál is tökéletes harmóniát eredményez"
- mondta el Borbáth Gabriella, a Rézangyal blendmestere.
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húsz pontos rendszerben történik.
A tételek összekóstolása során a szakértők kiválasztják a legszebb, a házasítás gerincét adó párlatot,
végül a termék a többi tétel hozzáadásával nyeri el végső karakterét. Ezt követően a Rézangyal blendmestere összeállítja a házasítást, hogy legyen ideje összeérni a tavaszi debütálásra.
A szakma szimbolikus összefogását jelképező verseny keretében 2011 óta készül el az Év pálinkája.
A szervezők célja az adott év gyümölcsének és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása.
Az egyedi pálinkából limitált mennyiségű, sorszámozott, díszdobozos palack készül, és tavasszal kerül kereskedelmi forgalomba.