Gond nélkül össze lehet állítani egy vega vagy akár vegán menüt is úgy, hogy a húsevők is élvezzék. Egyszerűen annyi a lényeg, hogy
el kell engedni a húspótlás alapgondolatát.
A töltött káposzta, a hal- és húsételek, sültek mind attól jók, hogy hús van bennük – el kell felejteni őket, nem pedig behelyettesíteni a lényegüket valami mással.
Olyan zöldséges-gabonás ételek kellenek, amelyek önmagukban vannak olyan gazdagon ízesek, hogy
ne hiányozzon mellőlük a hús.
Ezen túl a menü összeállításakor az is fontos, hogy szezonális alapanyagokból épüljön föl, hiszen, hiába kapható, az uborkának vagy paradicsomnak nagy eséllyel semmi íze nincs ebben az időben, a cékla, az édesburgonya, a sütőtök és a többi téli zöldség viszont a legjobb formáját hozza.
Először a River Cottage-osok (az alapító Hugh Fearnley Whittingstall zöldséges szakácskönyvéről már többször is áradoztam, abban is szerepel) készítettek a tarte tatin nevű fordított francia almatorta analógiájára céklatatint, ez adta az ötletet ehhez a céklatortához is. Vegánok elhagyhatják róla kecskesajtot, ha nagyon muszáj.
Alapanyagok:
A céklagumókat alufóliába csomagolva, 200 fokos sütőben puhára sütöm vagy egészben megfőzöm. Mindkettő körülbelül egy óra alatt van meg, csak előbbi esetben koncentráltabb lesz a cékla íze.
A megpuhult céklákat hagyom kihűlni, majd nagyobb gerezdekre vágom.
A tésztát kinyújtom, kirakosgatom a céklával, megszórom a rozmaringgal. Az ecetből, olajból, sóból és borsból öntetet keverek, lecsepegtetem vele a céklát. 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem a sütőből, és akkor morzsolom rá a sajtot, amikor még langyos.
Alapanyagok:
A gesztenyét (ha fagyasztott) szobahőmérsékleten hagyom felengedni. A szárított gombát beáztatom annyi forró vízbe, amennyi bőven ellepi. A hagymát felaprítom, egy lábos aljában megolvasztom a vajat, vagy felmelegítem az olajat,
megpárolom benne a hagymát, és belekeverem a gesztenyét,
majd a felszeletelt gombát is. A beáztatott gombából egy maréknyit félreteszek, a maradékot áztatólevestül öntöm a lábosba.
Hozzáadok még annyi vizet vagy húslevest, amennyi bő egy ujjnyira ellepi, kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem, és 10 percig főzöm. Turmixgépben vagy botmixerrel pürésítem, és hozzáadom a tejszínt. Még egyet forralok rajta, és kész. A félretett gombát a kenyér- vagy kalácskockákkal kevés vajon vagy olajon, serpenyőben megpirítom, tálaláskor ezzel a keverékkel szórom meg a levest.
Alapanyagok:
A barackot forró vízbe áztatom. Egy nagy lábosban sok vizet forralok, sózom, beleszórom a bulgurt, öt percig főzöm, leszűröm. Egy mély serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadom a fűszereket, a lecsepegtetett és feldarabolt barackot, a durvára vágott mandulát, majd belekeverem a bulgurt is.
Ujjnyi vizet öntök rá, a lehető legkisebbre mérsékelem a lángot, és fedő alatt 10 percig gőzölöm a bulgurt.
Amikor kész, belekeverem a narancsfiléket is.
A sült zöldségekre az is elég hamar rákattan, akinek semmi köze a vegetarianizmushoz. Minél többfélét sütünk, annál színesebb és izgalmasabb lesz, minél intenzívebb ízű szósszal, mártogatóssal tálaljuk, annál kevésbé lehet majd abbahagyni.
Alapanyagok:
A tahiniszószhoz:
A diós mártogatóshoz:
A zöldségeket megpucolom, és amennyire ez lehetséges, hasonló méretű darabokra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire szórom, majd olajspray-vel lefújom, vagy simán olívaolajjal lecsepegtetem őket. Sózom-borsozom, fűszereket szórok rájuk, és alaposan összeforgatom, hogy az olaj és a fűszerek mindenütt bevonják őket.
200 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütöm őket. Jót tesz nekik, ha félidőben átkeverem az egészet. A megsült zöldségeket a mártogatósokkal tálalom.
A tahinit simára keverem vagy turmixolom a vízzel és a citromlével, sózom.
A darált diót annyi tejszínnel vagy kókusztejjel keverem el, hogy éppen ideális, se nem híg, se nem túl sűrű állagot kapjak. Sózom-borsozom, és fokhagymát reszelek hozzá.
Mivel egyszerű, hétköznapi vegák számára minden sütemény húsmentes, ezzel a desszerttel azoknak nyújtunk segítséget, akik vegán és gluténmentesen táplálkozó barátokat vagy rokonokat kell, hogy ellássanak. Alaposan vizsgálják át a tápiókagyöngy csomagolását: a kisebb szemű verzió nem igényel előáztatást, a nagyobb igen.
Alapanyagok:
A tápiókagyöngyöt egy éjszakára vagy minimum 4 órára annyi vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. Ha a csomagoláson szereplő utasítások szerint nem igényel áztatást, kezdem rögtön a főzéssel. Másnap fazékba teszem, belekeverem a kókusztejet, ízesítem annyi cukorral, amennyi tetszik,
belekaparom a vaníliát, és alacsony lángon, kevergetve, körülbelül 15 perc alatt puhára főzöm.
Kis poharakba vagy tálkákba porciózom, és lehűtöm. Kókuszcsipsszel, friss gyümölccsel vagy csak úgy, magában tálalom.