A Bocuse ugyanolyan, mint a Formula-1, az elején kell tartani a tempót
– mondta Vomberg Frigyes a verseny utáni sajtótájékoztatón. „A felkészülés sikeres volt" – tette hozzá Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. „Amit begyakoroltunk, azt tökéletesen sikerült rátenni a tányérokra. Nem akarok semmit sem elkiabálni, de szerintem nem állunk rosszul."
Természetesen Széll Tamás véleményére is nagyon kíváncsiak voltunk, az Origónak elmondta:
Számomra az a legjobb visszajelzés, hogy a maradékot is elkapkodták a bírók.
Minden jól sikerült: nem lehet összehasonlítani az előzővel. Úgy gondolom, sikerült felzárkózni a világ élvonalához, nem vallottunk szégyent." Tamás szerint a legnagyobb konkurenciát ismét a skandinávok jelentik.
Szabó Kevin köszönetét fejezte ki azoknak a séfeknek, akik kitaposták az utat. A kérdésre, hogy mi volt a legnehezebb, elmondta:
Kibírni a mosdóig.
Kíváncsiak voltunk, mi lesz a csapat esti programja.
Gin-tonic
– érkezett a prózai, de nagyon is érthető válasz.
Megjött a magyar csapat. Nem is tűnnek olyan fáradtnak!
A második versenynap csapatai:
1. Szingapúr
2. Svájc
3. Ausztrália
4. Észtország
5. Egyesült Államok
6. Izland
7. Németország
8. Kanada
9. Brazília
10. Uruguay
11. Marokkó
12. Guatemala
Jókuti András a helyszínen elmondta, hogy úgy tűnt, hogy a zsűri szerint a norvégok és a magyarok voltak kiemelkedőek. Viszont
elkövettünk egy tálalási hibát
– egyelőre nem tudjuk mit –, ami miatt pontlevonásra lehet számítani.
Amit akart, azt megcsinálta Tamás
– értékelt Bíró Lajos.
A többi nem rajta múlik
– tette hozzá. A zsűrizés holnap lesz, miután a másik tucatnyi nemzet csapata is megmutatja, min dolgozott eddig.
Indulunk a magyar standhoz, hogy elcsípjük Széll Tamást!
Szó se róla, jól néz ki!
Tamásék 14 másodperccel a vége előtt fejezték be.
Profizmus!
Bármilyen eredmény is születik, jó most magyarnak lenni Lyonban, csodálatosan szurkoltak és énekeltek a magyarok.
Megérte várni Széll Tamás és Szabó Kevin csirkéjére! A kép nem adja vissza, de gyönyörű és aprólékos! Most zajlik a tálalás, a zsűri mindjárt megkapja a kóstolót.
A norvégok húsos tálját most hozták ki. Ötletes, de mi már csak a magyar csapatét várjuk.
Már csak a norvégok vannak előttünk. Izgulunk, ennyi.
Díszes és bonyolult, bár a tetején az üvegcsirke a giccs határán egyensúlyoz. Persze azért ennénk...
Nem rossz, nem rossz, egész mutatós lett a fogásuk.
Tamás tálja egyszerű, de csinos, az biztos, hogy jó illata van, minden zsűritag lelkesen szagolgatta. Középen hántolt dióbél van.
A magyarok mosolyognak, és összepacsiztak a bokszban.
Remélem, elégedettek!
Bemutatták a belga húsos tálat. Mindenki imádja a tükröződő fémet.
Tálalják a norvég vegán fogást, de mi már Tamást várjuk, perceken belül következik!
Tombol a hazai közönség. A franciák táljához három ember kellett, pedig az a rózsa nem is ólomból van.
Timnederland
– kiabálja a csinos bemondónő, amikor kihozzák a karfiolos, keles zöldségtálat.
A dél-koreai húsos tál. Impozáns, az tény.
A dánoktól nem esett hasra a zsűri. Zöldséglevest láthatunk tőlük – na jó, nem egy sima menzait.
Úristen, a japánok egy karddal csapták ketté a csirkét! Remek ötlet, a zsűri is lelkes.
A belga zöldséges menü csodás, remekül mutat a kis kosárka. Ebben is van csicsóka, ami Széll Tamásnak is egyik kedvence.
Órák óta nem halljuk Jókuti Andrást.
A chileiek elég giccsesen tálalták, a zsűri arcán nem is látszik túl nagy lelkesedés.
A franciák egy zöldségesláda-imitáció alatt hozták ki a zöldséget, ami alá alaplevet öntöttek a tálaláskor.
Nagyon izgalmas, gőzölgő és tipikusan skandináv a finnek dísztálja.
Hihetetlenül pörögnek a tálalással, most éppen a koreai vegán fogás jött.
A kínaiak érdekes háromszöges formát tálaltak, kis taréjokkal.
Helyes papírdobozban küldték ki a vegán tálat a japánok. Szép, egyszerű kompozíció.
Nézzék a kis taréjokat a hús fölött!
Ki a király?
– kiáltja Bíró Lajos séf.
Lali!
– válaszolja egy szurkoló.
Már nem...
– legyint a séf, aztán mindenki mosolyog.
Kis késéssel megjött a chilei fogás. A tömeg kiáltja: Chi-chi-chi, le-le-le, Chile!
Kóstolják a finnek vegán fogását. Trükkös üvegfedő alatt vitték a zsűri elé.
Íme, a kínai zöldségtál. A lila az biztosan cékla, izgalmas a mértani forma, amit kialakítottak.
Kezdődnek a tálalások, a svédek jönnek a vegán fogással.
A szurkolótábor magyar fúvósai a Mézga család főcímzenéjével fokozzák a hangulatot. A külföldiek nem értik, nálunk még a szakácsok is mosolyognak.
A zsűri nemcsak a tálalást és az ízeket figyeli, hanem a konyhai munka minőségére vagy éppen a hulladékkezelésre is figyel. A magyar csapat e téren nagyon jó volt a budapesti Eb-n is, sok pontot hoztak ezekkel a fegyelmezett taktikákkal.
A hangulat felelőse Jókuti András, mellette Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. Most mutatják be sorban a csapatokat. Amikor hozzánk is elérnek, még a csarnok előtt is hallatszik:
Hajrá, Tamás!
A magyar standon is zajlik az élet, aki teheti, megáll egy pillanatra.
A MOF-os Joseph Viola committee figyeli Széll Tamás munkáját. A MOF a legmagasabb fokozat, amit egy mesterember elérhet a szakmájában Franciaországban. A szakácsoknál nagyobb a súlya, mint egy Michelin-csillagnak.
Sikerült néhány szót váltanunk Szulló Szabinával, aki elmondta, hogy:
bár csak a kivetítőn tudom nézni a fiúk mozdulatait, látszik, hogy minden úgy történik, ahogy azt begyakorolták, nyoma sincs kapkodásnak, idegeskedésnek. Ez jó jel, bizakodhatunk!
A sajtónak azt mondták: szevasz, viszlát!
Nagyok a távolságok. Pisilni menni olyan kalandnak és kihívásnak tűnik, mintha Rákoskeresztúrra kéne kisétálni az Oktogonról.
Egy csomó séf között ügykezeltem.
Jó hír, hogy mindegyik mosott kezet!
Lassan búcsút inthetünk a közeli fotóknak, a technikai személyzet megkezdte az asztalok és székek behordását, hogy helyet csináljanak a zsűrinek. A szakácsok semmivel sem törődnek, miért tennék – hónapokon át arra edzettek, hogy kizárva a külvilágot, csak a munkájukra koncentráljanak.
A hivatalos menetrend szerint csak délben kezdődne a sajtó kiterelése, de az Origo kérdésére egy biztonsági szakember megerősítette, hogy a hihetetlen tömeg miatt kicsivel hamarabb megtisztítják a területet.
A szurkolók most kicsit elcsendesedtek. Nemcsak a mieink, a többiek is. Tamás és Kevin közben meg főz, főz rendületlenül – öröm nézni a kezük járását, látszik rajtuk a nagyon komoly összeszokottság.
Ha nem lennének óriási kivetítők, a nézők csak ennyit látnának.
Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa elmondta:
Amit eddig láttam Tamástól, az nagyon jó. Viszont elkepesztően erősek a többiek, így köztük a japánok is. Az utóbbit nem gondoltam volna.
A verseny egyik fő támogatója a S. Pellegrino.
Nehéz dolga van az újságírónak a Bocuse-on. Csak egy pillanatra lógtunk be a kordon mögé, de rögtön kizavartak.
A japánok répában utaznak. Elképesztő szurkolótáboruk van, annyira együtt mozognak, hogy szerintem robotok.
Mivel az 5:35-ös előírt főzőidőt szigorúan be kell tartani, hét stopper segíti a csapat munkáját. A verseny ilyen közelről derűs hétvégi főzőcskének hat, pedig dehogy.
A két évvel ezelőtti versenyhez képest látszik, mennyivel többen jöttek ki a Sirha szakvásárra, aminek egyik fő rendezvénye a Bocuse d'Or. Helyenként nagyon-nagyon nehéz a közlekedés, iszonyú méretes a konyhakiállítás, ami szintén rengeteg turistát vonz.
Ilyen a főzőstandok előtti terület. Délben sajnos lezárják majd, a sajtót is hátraküldik, hiszen itt terítenek meg a zsűrinek. Tamás közben továbbra is rezzenéstelen arccal dolgozik, nyoma sincs rajta feszültségnek.
A helyszínen találkozunk egy ukrán születésű biztonsági őrrel, aki nekünk drukkol. Azt üzeni a magyaroknak, hogy
Budápesst szekesfővaros.”
Tamás legendásan jól bírja a pszichikai terhelést: a tömeg jelenléte nem zavarja őket.
A Sirha tévécsatornáján élőben követhető a verseny.
Jahni László (Kistücsök) és Pohner Ádám (Alabárdos, Séfodú) a magyar pavilonban.
Idén a hazai Jókuti András az egyik ceremóniamester.
Ilyen a verseny jubileumi tálja.
A magyar szurkolók hangolnak.
Szervusz, Tomi!
– kántálják.
A tömeg üvölt, Tamás rezzenéstelen arccal bőrözi a csirkét. Felfedezni vélem Baumgartner Zsolt egykori F1-pilótát is a szurkolók között. A biztonsági őrök nem engednek a drukkerek közé.
Vegán téma
Betekintés a magyar konyhakultúrába és történelembe: a menünkben fellelhető tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika.
Mártás
Főfogás
Köretek
Mártás
Összeszorul ezer torok: Széll Tamás a tűzhely mellett!
12. Magyarország
Széll Tamásnak tehát nagyon szoros mezőnyben kell bizonyítania Szabó Kevin commis-val és Vomberg Frigyes coachcsal, hogy nem véletlenül kerültek a tavalyi európai döntőn a dobogó felső fokára. A csapatért 9:50-től kezdhetünk igazán izgulni, az első tányérokat 14:50-kor küldik a zsűri elé, a hústálat pedig 15:25-kor.
11. Norvégia
A franciák után a legsikeresebb Bocuse-nemzet, akik már ötször állhattak a dobogó legtetején. Christopher William Davidsen versenyző Håvard Werkland commis-val és a 2011-es bronzérmes Gunnar Hvarnes coachcsal áll a bokszba. A csapat elnöke az 1991-es ezüstérmes Lars Erik Underthun.
Norvégia 9:40.kor kezd és 15:15-re végez a tálalással.
Így néz ki a sajtószoba, ami több mint tíz perc sétára van az arénától. Sokat fogunk ma szaladgálni...
Vihar előtti csend, mindenki egyre izgatottabb. Érdemes sétálni, körülnézni, különben lemaradnánk a tényről, hogy egy francia kiállítás nem lehet meg Eiffel-torony nélkül. Ez itt éppen gyümölcsökből készült.
10. Hollandia
A holland versenyzőre, Jan Sminkre is oda kell figyelni, ő ugyanis a három Michelin-csillagos De Librije étteremből érkezett, úgyhogy csapatával ő lehet az első holland, aki a dobogóra állhat. Segítője Sander Verhaaf, a coach Lars Aukema.
A holland csapat 9:30-kor indítja a főzést, és 15:05-re kell befejeznie.
9. Dánia
Három második helyezés, egy harmadik és egy arany - ez a dánok éremtáblázata a Bocuse-történetben, sőt, a legsikeresebb Bocuse-versenyző, Rasmus Kofoed (aki Széll Tamás tanácsadója) a dobogó mindhárom fokán állt már. Az idei versenyző Morten Falk, az egy Michelin-csillagos és egyben az egyik legnevesebb skandináv étterem, a Kadeau szakácsa. 9:20-kor kezd Joachim Kongsgaard segítővel és Jeppe Folddager coachcsal.
Reméljük, holnap is lesz rá oka!
8. Belgium
A belgák utoljára 1997-ben és 1999-ben kerültek a dobogóra, azóta egyik csapatnak sem sikerült a legjobb háromba jutnia. Idén Peter Aesaert próbálja feltornászni a csapatot, őt Michelle Boone segíti, a coach Jo Nelissen. A csapat elnöke a három Michelin-csillagos Peter Goossens.
A belga csapat 9:10-kor startol, és 14:45-kor tálalja a húst.
- kérdeztük Széll Tamáséknál a kiállítás magyar standján.
Tojásleves, grízes tésztával
- válaszolták. Azt ígérték, később tényleg elmondják, de most kihessentettek minket a pultból.
7. Franciaország
Itt kezdődik majd a teljes megőrülés az arénában, hiszen az első nap második felére a legnagyobb Bocuse d'Or-esélyes nemzetek kerültek, élükön a francia csapattal. Laurent Lemal versenyző az európai döntőn a svéd, a norvég és a magyar csapat mögött végzett, de ismerve a franciák megszállottságát, a mostani döntőre teljes mértékben felkészültek. Segítője Benjamin Vakanas, a coach Franck Putelat (2 Michelin-csillag), a csapat elnöke Francois Adamski, a 2001-es verseny győztese.
A megőrülés 9:00-kor kezdődik, a franciák 14:35-kor fejezik be a versenyt.
Lassan szállingóznak a látogatók a Sirha kiállításra, melynek része a Bocuse is. A bejáratnál robbanószert kereső kutyák vizsgálgatják véletlenszerűen a csomagokat. A hangulat jó, kicsit álmos mindenki. A Bocuse mar javában zajlik, néhány japán turista szurkol csak, a lelátó többi része még üres, a drukkerek helyét zászlók jelzik a tribünön.
6. Dél-Korea
Joon Jae Ham, a szöuli Plaza Hotel séfje ötödikként kezdi meg a versenyt Lyonban. Segítője Wongyu Hwang, a coach Sang Min Lee, a csapat elnöke pedig Dong Suk Kim. A kevésbé esélyes csapatok közé tartozik.
Ham 8:50-kor kezd és 14:25-kor végez.
5. Japán
Az ázsiai selejtező győztese Japán, a versenyző Kotaro Hasegawa, a segítője pedig
Tomoya Tashiro. Japán a Bocuse d'Or történetében eddig a bronzéremig jutott, amit 2013-ban Noriyuki Hamada és csapata értek el.
Hasegawa 8:40-kor indul és 14:15-kor végez.
4. Chile
Homero Antonio Burgos Olmos Chilét képviseli Javier Eduardo Ortiz Gonzalez segítővel és Axel Edgardo Manríquez Molina coachcsal. Chile sem mozgatta meg eddig a Bocuse d'Ort, de miért ne okozhatnának olyan meglepetést idén, mint 2013-ban a magyar csapat?
Chile 8:30-kor indul és 14:05-kor kezdi el a húst tálalni.
3. Finnország
Bár azt hihetnénk, minden északi ország sikeres a Bocuse d'Oron, ez a finneknek valahogy sosem jött össze:
eddig egyszer sem álltak a dobogón.
Eero Vottonen és csapata, Miikka Manninen segítő és Matti Jamsen coach igyekeznek idén ezen változtatni. Az elnök Pekka Terava.
Vottonen 8:20-kor startol, és 13:55-kor tálalja a húst.
Ennyi pezsgőt még soha nem adtak el a lyoni repülőjáraton, mint most, az egészen biztos. Néhány riadt francia mellett a hétfő délutáni járat közönsége csupa magyarból állt, akik a Bocuse d'Or világdöntőjére utaztak. Sztárséfek, mint például Bíró Lajos, Bernáth József, Nyíri Szása, borultak egymás és a civilek nyakába már a budapesti repülőtéren, a csomagfeladásra várva. Ahol az első pezsgőspalackok is elpukkantak, de volt olyan rajongó is, aki egy tálca szendvicset küldött a várakozóknak.
A gépen a szurkolók vidám leltárt készítettek: nálunk van három vuvuzela, Béláék hoztak egy dobot és tizenöt trombitát, Margit néni pedig, aki önkéntes rendőr volt Biharkeresztesen, majd fújja a sípját. És
közben egydecis pálinkásbutéliák kerülnek elő, hisz ilyen kiszerelésben fel lehet hozni a gépre,
tálcán hordozzák körbe a pezsgőt, mindenki mindenkinek a barátja. Két korty és vállveregetés között esélylatolgatásra is futja az időből, az általános vélekedés szerint, ha Széll Tamás az ötödik hely környékén végezne, az már nagyon jó volna.
Itt fönn az égben messze vagyunk a fine diningtól, többen is otthonról hozott szendvicseket majszolnak. „Az enyém kolbászos, cserélsz egy sajtosra?” – kérdezi mögöttem egy éltes asszony, majd arról kezd csicseregni a szomszédjával, hogy mennyi ideig ildomos blansírozni a kelkáposzta levelét. Mert hát ugye idén először zöldségtálat is kell készíteniük a versenyen indulóknak.
Széll Tamás ma, kedden délután főz majd, a
drukkerek azonban azt is megbeszélik, hogy reggel nyolcra, nyitásra odamennek majd,
hogy jó helyeket sikerüljön megcsípniük. Amúgy ahogy le lehet venni, a szurkolók civilben nagy étteremrajongók, ők nem meccsre, hanem menüre utaznak hétvégén, és ahogy a történeteiket hallgatom, egy-egy jó fogásra évek múltán is emlékeznek.
Lyon egyébként csoda egy hely, az egyik legnagyobb ipari város Franciaországban, ugyanakkor legalább annyi michelines étterme van, mint égen a csillag. Külvárosi, autópálya melletti szállásunkon szerény konyhát visznek, nincs nagy étlap, egyszerűek a fogások, semmi fakszni – mégis, sírunk a gyönyörűségtől. Reméljük, így lesz ez két nap múlva, a Bocuse d'Or világdöntője után is.
2. Kína
Kína nem számít a nagyon erős versenyzők közé, de persze ettől még lehet, hogy Peter Lin (a The Peninsula nevű éttermet vezeti Sanghajban) versenyző és csapata, Winston Li commis és Terrence Crandall coach munkája most az esélyesek közé repíti Kínát. A csapat elnöke Stefan Stiller.
Kína 8:10-kor kezd és 13:45-kor végez.
1. Svédország
Alexander Sjögren a budapesti európai döntőn a harmadik helyen végzett, így jó eséllyel indul a mostani döntőn is. Segítője Hampus Risberg, a coach pedig a 2009-es ezüstérmes Jonas Lundgren, a csapat elnöke pedig a 2001-es ezüstérmes Henrik Norström.
A svédek eddig egyszer nyerték meg a versenyt, négyszer lettek másodikok, és egyszer végeztek a harmadik helyen, úgyhogy
Sjögren az első tíz helyezettbe várható.
A svédek az első versenyzők, 8:00-kor kezdenek és 13:35-kor kell kitálalniuk a hústémát.
Ma reggel, január 24-én kezdődik a 30. Bocuse d'Or szakácsverseny Lyonban: ez a világ legkeményebb főzőversenye. 2013 óta mi, magyarok is ott vagyunk: Széll Tamás a tizedik, 2015-ben Molnár Gábor és csapata a tizenharmadik helyen végzett.
A tavalyi, kvalifikációt jelentő európai döntőt Széll Tamás megnyerte, így mindenki kíváncsi, milyen eredményt ér el most, a kétnapos világversenyen.
Elsőként a svéd csapat kezd majd, a mai napon utolsóként főznek a magyarok. Holnap is 12 csapat mutatja meg tudását – a végeredményt is csak 25-én tudjuk meg. Egy húsos tálat és egy vegán fogást kell prezentálniuk: idén a bresse-i csirke a főtéma.
5 óra 35 perc alatt kell elkészíteniük a 14 fős hústálat és 14 főre a vegán tányért.
Tízpercenként kezdenek a csapatok, az első tányérok délután egy órakor, az első tál pedig 13:35-kor kerül a zsűri elé. Az időpontokat nagyon komolyan veszi a zsűri, komoly pontlevonás jár a késésért.
Széll Tamás és csapata (Vomberg Frigyes coach és Szabó Kevin commis) tizenkettedikként,
9:50-től kezdenek, találásuk pedig 15:25 perckor ér véget,
ha egyik csapat sem csúszik meg az idővel.
Ha még több részletre kíváncsi, olvassa el tegnapi, tájékoztató cikkünket!
Az első versenynap csapatai sorrendben:
1. Svédország
2. Kína
3. Finnország
4. Chile
5. Japán
6. Dél-Korea
7. Franciaország
8. Belgium
9. Dánia
10. Hollandia
11. Norvégia
12. Magyarország