Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az Origónak a helyszínen elmondta:
Óriási mérföldkő ez, iszonyatosan büszke vagyok. A magyar gasztronómia töretlenül fejlődik.
Az első Michelin-csillag, kijutás a Bocuse-ra, majd az Európa-bajnokság megnyerése és most ez a negyedik helyezés – remek ívet látunk."
1565 pontot értünk el, a bronzérmes Izlandiak 1581-et:
Nagyon kevéssel maradtunk le a dobogóról.
Egyelőre sok minden kavarog bennem, de az biztos, hogy reális helyen végeztünk – az első ötbe vágytunk, ez sikerült.
Most következik egy gálavacsora, aztán ideje ünnepelni – Budapesten úgyis kezdődik a munka Tamásnak és Szulló Szabinának: a Hold utcai piacon Stand 25 néven
hamarosan megnyitják bisztrókonyhájukat."
Ki akarnak minet tessékelni, de himnuszt éneklünk.
Száll az ének, de Széll Tamás.
Szabó Kevin kijött a magyar standhoz, mindenkinek megköszönte a támogatást:
ölelik csókolják, öleljük, csókoljuk
. A takarítók kitennék az embereket, nem értik, mi ez a vircsaft.
Jól nézzük meg újra: ez volt Széll Tamás és Szabó Kevin vegán és húsos tálja. Ez utóbbit a verseny legszebbjének választották!
Örömünk őszinte!
Magyarország negyedik! Csodálatos eredmény!
Sikerült megelőznünk a házigazdákat és több, favoritnak tartott skandináv csapatot. Meglepetés: Németország csak a 19.
A korábbi 13, majd a 10. hely után ez hatalmas siker. Gratulálunk a magyar csapatnak!
Újra és újra a szponzorokat mutatják be. A többi ország csak vár.
Ez most nem a miénk lett. De igazán a Franciák vannak elkenődve.
Még mindig nem tudjuk, Magyarország hányadik!
Konfettieső, fényképezkedés, a tömeg már kicsit nyugodtabb.
Az Egyesült Államok megnyerte a Bocuse d'Or-t.
Cserébe a legszebb erdőben bolyongós plakát és Széll Tamás húsos tálja jobb lett az övékénél.
Izgulunk.
Norvégiáé lett!
Izland.
Tombolás van, nagyon.
A magyaroké a legszebb csirkés tálalás!
Ria-ria-Hungária, hallatszik!
Ilyen volt a bevonulás.
A legszebb vegán tányér Franciaországé! Ezek általában vigaszdíjak. Vajon most is?
Zászlókkal vonulnak be a csapatok. A tömeg még mindig őrjöng. A legjobb commis dija a francia Benjamin Vakanasé.
Legjobb comiss-os ország még sosem nyert ám!
A legjobb poszter díja Széll Tamásé.
Már nem megyünk üres kézzel haza!
A legjobb videós promóció Ausztráliáé.
Úgy tűnik, az idős mester, a 91 éves Paul Bocuse nincs jól, mindenki szomorúan szeretetéről biztosítja a séflegendát, aki el sem tudott jönni.
Az 1989-es győztes a luxemburgi Léa Linster az egyetlen, aki nem szakácsruhában állt ki, hanem csinosan, nőiesen.
A németek tálja maga volt a csodás, hideg elegancia!
A norvég szurkolók a leghangosabbak. Most már tudjuk, hogy rontottak rá az ártatlan falvakra a vikingek. Nem szeretnénk szüzek lenni!
Kezdik behívni a korábbi nyerteseket. Sokan vannak, rá sem férnek egy fotóra.
Jókuti András tegnap sem kapott szót, de ma sem halljuk.
Ahogy reggel Vomberg Frigyes coach mondta, kifárasztanak minket, mint a halakat a horgon. A hangzavar nagy, de érdemi dolgok nem történnek - a ceremóniát egy kicsit túltolták a franciák.
A tegnapi 350 magyar szurkoló közül többen is itt vannak, látok egy magyar zászlót is. Ennek az volt az ára, hogy néhányan reggel óta foglalták a helyeket.
A marokkóiaknak sikerült a nemzeti jelleget kihangsúlyozni.
Ezekért küzdenek a csapatok.
Tegnap rajongtunk a japánok katanás tálalásáért. Nézzék meg a kardot közelről!
Jerome Bocuse, Paul fia tartja szóval az egybegyűlteket. Ő is érzi a harmincas jubileum jelentőségét.
Joel Robuchon hiába legenda, nem lelkesedtek érte nagyon a nézőtéren, pedig éttermeinek összesen 28 csillaga van.
Hivatalosan toque (kalap) vagy toques blanches (fehér kalap) a neve. A Talleyrand család séfje már az 1700-as évek derekán megkövetelte beosztottjaitól, hogy higiéniai okokból egyforma fehér sapkát hordjanak - innen a név. A szakácsok haja nem hullott az eledelbe, de a fehér textílián azonnal látszott a szennyeződés is, így rákényszerültek a tisztaságra.
A korai változatok alacsonyak vagy laposak voltak. Hogy ne fülledjen be a fejtető, magasabb, szellősebb változatok jöttek divatba. A mai, kiemelt forma a legenda szerint Talleyrandék szakácsához, Marie-Antoine Carême-hez, a csodálatos tehetségű séfhez fűződik.
A francia udvar után
a nemesi rezidenciák szakácsai is átvették a megkülönböztető ruhadarabot, amivel pompásan hangsúlyozhatták, hogy ők nem egyszerű konyhaszemélyzet.
A leghíresebb népszerűsítői az említett Carême (1784–1833) és Auguste Escoffier (1846–1935) voltak.
Ma már leginkább higiéniai okai vannak a fejfedő viseletének. Sokan eldobható papírból készült változatot használnak, mások az autentikus textilre esküsznek.
Mit pontoznak a Bocuse d'Oron?
Hogyan alakul ki a végeredmény és mi dönti el, hogy ki kerülhet a dobogóra?
A Bocuse d'Oron a MOF-os szakácsok felügyelik a verseny menetét, vigyázzák és szabályozzák a világ legjobb séfjeit. Ők a committee-k, akik az egész verseny lebonyolításáért felelnek, ez pedig egy elit csapat, csupa 2-3 Michelin-csillagos szakemberből áll. Egyrészt segítséget nyújtanak a verseny alatt, másrészt a zsűri mellett ők is részt vesznek a pontozásban, mivel végigkövetik a főzést az elejétől a végéig.
Van egy verseny Franciaországban, ami, ha lehet, még a Bocuse d'Ornál is jobban izgatja a szakácsokat: ez a Meilleur Ouvrier de France,
amely egy négyévente megrendezett, kézműveseknek szóló verseny. Nemcsak szakácsoknak szól, hanem a fodrászoktól a szabókig, a keramikusoktól a cukrászokig rengeteg kategóriában indulhatnak a szakma legjobbjai.
Kemény, rettenetesen nehéz feladatokat kell elvégezniük, így tényleg csak a legjobbak szerezhetik meg ezt a státuszt: megszállottság, elhivatottság és mérhetetlen alázat kell ahhoz, hogy valaki elérje azt, amiről a versenyzők nagy százaléka csak álmodozhat élete során. A
ki megszerezte a címet, a mindenkori francia elnöktől veheti át az elismerést jelentő medálját, a MOF-os kitüntetést pedig életük végéig viselhetik a szakemberek.
Azok a szakácsok, akik megszerezték a Meilleur Ouvrier de France-os kitüntetést, a szakácskabátjukon jelzik rangjukat: a gallér a francia zászló színeit futtatja körbe, a kabát elején pedig egy kis aranymedál jelöli a címet. Annyira komolyan veszik ezt az elismerést, hogy senki, de tényleg senki más nem viselhet hasonló szakácskabátot.
A MOF-ok nem megalkuvó emberek: figyelik, hogy milyen tisztán dolgoznak a versenyzők, pontozzák a technikájukat, ők felügyelnek azért is, hogy semmilyen tiltott eszköz vagy alapanyag ne kerülhessen a bokszokba. A verseny alatt a munkájuk része, hogy prezentálják az ételeket, hogy minden időben és zökkenőmentesen menjen végbe, valamint a commis (segítő) díjazásában is részt vesznek.
A committee-k mellett a legnagyobb szaktekintélyek a zsűritagok (akik között persze ugyanúgy lehet MOF-os séf is): a döntőn részt vevő 24 országot képviselő 24 séf alkotja a nemzetközi zsűrit.
A csapatoknak mindig a közönség felé fordulva kell dolgoznia.
Minden felszerelést, hozzávalót látnia kell a közönségnek, kivéve magát az ételt, de az is csak akkor lehet takarásban, ha tálaláshoz készítik elő.
Ha a csapat nem tartja be ezt a szabályt, kétszeres figyelmeztetés után a committee-k huszonöt pontot is levonhatnak tőlük.
A verseny alatt folyamatosan ellenőrzik, hogy a csapatok mennyire dolgoznak tisztán, mennyi alapanyagot használnak, és mennyit szemetelnek. Ehhez hozzájön még, hogy milyen a csapatmunka, hogyan kommunikálnak egymással, és hogyan tudnak együtt dolgozni a melléjük kirendelt, vadidegen segítővel. Erre húsz pontot kaphatnak, ami a végleges pontszám harmada.
Kétharmad rész, vagyis 40 pont maguk a fogások: ezt a csapatok képviselői, a 24 zsűritag adja. Két részre osztják őket sorsolással: tizenketten a vegán, és tizenketten a hústémát pontozzák. Rajtuk kívül még ketten kóstolnak, a zsűri tiszteletbeli elnökei: idén a legendás Joel Robuchon és a tavalyi nyertes, a norvég Orjan Johannessen. A prezentáció tökéletességét, a technológiai tudást és változatosságot, a kifinomultságot, az ízt, a kreativitást és a vizualitást értékelik.
Sajnos a 91 éves Paul Bocuse nem jött el, de a tömeg felállva ünnepli a mestert! Ő egy legenda Lyonban.
Elcsíptük Szabó Kevint az eredményhirdetés előtt. A tehetséges commis elmondta:
Nagyon kivagyok, fáj a hátam, a fejem, a combjaimat izomláz kínozza.
Biztos vagyok benne, hogy mindez a stressztől van, bár az is igaz, hogy legjobban mentálisan fáradtam el. Széll Tamás segítője az Origónak elmondta, hogy verseny előtt nem idegeskedtek, inkább csocsóztak a szállodában.
„Ma éjjel viszont már nem tudtam aludni, tombolt bennem a versenynap adrenalinja." Megkérdeztük a magyar csapat esélyeiről is:
Nem tudok semmi objektívet mondani, Ha kilencedik vagyunk az is jó, hiszen már javítottunk egy helyet."
– tette hozzá mosolyogva, utalva az eddigi legjobb eredményünkre, ami szintén Széll Tamás nevéhez fűződik 2013-ból.
Hatalmas a pörgés, ezekben a pillanatokban elkezdődött a hivatalos ceremónia.
Hamvas Zoltán az Origónak elmondta:
Ma nagy volt a szórás.
Szerinte voltak olyan országok, amelyek nem voltak a Bocuse-ra valók – erre sajnos nem mondott példát. Jók voltak viszont az ausztrálok, az izlandiak és a nagy mumus, az USA is. Utóbbiak azonban hibáztak, ha Hamvas Zoltán jól látta:
két dolog is leesett a húsos táljukról, ami nagyon ingatag volt.
A magyar zsűritag csak zöldségtálakat kóstolt, így elmondása szerint nincs rálátása a verseny egészére. Nem akart tippelni, de hosszas unszolásra annyit mondott, hogy Tamás szerinte bekerülhet az első öt közé.
Két órája még itt álltak a tálak. Az amerikai embernek szóltunk, hogy keresik őt a portán.
Érkeznek a committeék, a tömeg még mindig őrjöng,
ebből tényleg eredményhirdetés lesz!
Majdnem elkaptuk pár szóra Luigi Cremonát, akiről a L'ecsó rajzfilm kritikusát mintázták. Rohant, senkinek sem állt meg - még jó, hogy Budapesten már beszélgettünk vele.
Mindenkinek jár pár perc hírnév és fény. A tálaló személyzet viszont megérdemli: két napig pontosan és fegyelmezetten dolgoztak.
Megőrültek az emberek a lelátón, a foci-vb döntője ehhez képest kofalárma. Nagyon-nagyon sokan vannak a tribünön, még a szponzorok is felállva, meghatottan mosolyogva fotózzák a lelátót.
A séfek ezért küzdenek, nem az Oscarért!
Széll Tamás a lelátón izgulta végig a döntő második napját. Néha kicsit feszültnek tűnt, de ennek oka nem derült ki. Próbáltunk ezt-azt kihúzni belőle, de a magyar séf az eredményhirdetés előtt nem ad interjút.
Sokan úgy gondolták, hogy az igazán fajsúlyos csapatok tegnap főztek, de
Amerikát nem lehet kihagyni az esélyesek közül:
Matthew Peters a három Michelin-csillagos Per Se konyhájáról érkezik, ami a világ egyik legdrágább étterme is. A coach az előző verseny második helyezettje, Philippe Tessier, a commis Harrison Turone. Ha ez nem lenne elég, a csapat elnöke Thomas Keller.
A csapatoknak 5 óra 35 perc alatt kellett elkészíteniük a 14 fős hústálat, és szintén 14 főre a vegán tányért. Tízpercenként kezdtek, az első tányérok délután egy órakor, az első tál pedig 13.35-kor került a zsűri elé.
Az időpontok nemcsak amolyan tájékoztatás jellegűek voltak, komoly pontlevonás járt, ha egy csapat nem tudta befejezni a munkát időre.
Az első versenynap csapatai sorrendben:
1. Svédország
2. Kína
3. Finnország
4. Chile
5. Japán
6. Dél-Korea
7. Franciaország
8. Belgium
9. Dánia
10. Hollandia
11. Norvégia
12. Magyarország
A második versenynap csapatai:
1. Szingapúr
2. Svájc
3. Ausztrália
4. Észtország
5. Egyesült Államok
6. Izland
7. Németország
8. Kanada
9. Brazília
10. Uruguay
11. Marokkó
12. Guatemala