Általános panasz a boltokban kapható gyönyörű paradicsomokkal kapcsolatban, hogy látványos külsejük ellenére mintha nem lenne elég ízük. Amerikai kutatók most bebizonyították, hogy nem velünk van a baj.
A journal of Science nevű tudományos lapban a napokban publikált kutatás eredménye szerint a tudósok közel 400 féle paradicsomot vizsgálva arra jutottak, hogy
számos fajta elvesztette azokat a kulcsfontosságú tulajdonságait, amelyek az ízt biztosítják.
Harry J. Klee, a University of Floria professzora, aki a kutatást vezette három fő íztényezőt vizsgált kollégiáival: a cukortartalmat, ami az édességet határozza meg, a savakat a savanyúság miatt és tucatnyi illóolaj jelenlétét, amelyek az aromáért és az illatért felelősek.
Klee professzor és csapata arra jutott, hogy bár rengeteg olyan paradicsom fajta terjedt el az utóbbi évtizedekben, amelyek
nagyok, kemények, ebből kifolyólag jól szállíthatóak, de nélkülözik az aromáért felelős tulajdonságok egy részét.
A kutatás azonban talált még mindig jó ízű paradicsomokat is, az úgynevezett hagyományos fajtákat, amelyeket sokszor több generációs magokból ültettek, kifejezetten az ízük miatt szelektálva. De ezek prémium terméknek számítanak, így az áruk is magasabb. Ilyen például a Campari paradicsom, ami akár négyszer annyiba is kerülhet Floridában, mint egy átlagos társa és persze
kevesen hajlandóak kifizetni a különbözetet.
Szerencsére nincs minden veszve. Klee professzor szerint helyrehozhatjuk az utóbbi ötven évben elkövetett hibákat és
lehetséges jóízű paradicsomokat nevelni,
csak a külseje helyett erre kell koncentrálni a növény kiválasztása során.