Étteremben enni csodálatos dolog, egy baj van vele:
fel kell öltözni és elmenni otthonról.
Az ételrendelés viszont soha nem adja ugyanazt az élményt, a pizza kihűl, a szusi megmelegszik. Ha az embernek nincs kedve vagy képessége a főzéshez, logikus gondolat a privát séf bérlése, nagy kár, hogy ezt már aztán tényleg kevesen engedhetik meg maguknak.
Felismerve a lehetőséget és a fogyasztói igényt, a dél-afrikai Neill Anthony egyenesen egy egész tévéműsort kreált a privát séf fogalma köré. Sokat hozzátesz persze, hogy azok sem akárkik, akiknek a konyhájában szorgoskodik a jóképű fiatalember.
Komoly sztárok hívják meg otthonukba,
hogy főzzön nekik és segítsen felejthetetlen vacsorákat rendezni: ilyen az igazán gazdagok élete a nyüzsgő Fokvárosban.
Anthony kedvenc alapanyagai a citrom és az olivaolaj, viszont nem kedveli az okra nevű trópusi zöldséget. A főzési stílusát újragondolt rusztikusként jellemzi, amivel véletlenül épp illeszkedik az egyik legmenőbb nemzetközi trendbe.
A Food Networkon látható sorozatában, az Otthoni séfben Neill olyan egyedi és némileg
megosztó fogásokat készít, mint például a strucchúsos sajtburger,
a sonkás krokett szarvasgombás borsópürével, és a fűszeres szilva vaníliás ricottával és mogyorós lépesmézzel.
Tíz évig dolgozott éttermi séfként, többek közt Gordon Ramsey három Michelin-csillagos éttermében. Miben más étteremben és privát séfként főzni?
Ha egyes embereknek főzöl, a munkába több kreativitást tudsz belevinni és nagyobb a szabadságod, és persze magadnak dolgozol.
Ha egy étteremben húzod az igát, be kell tartanod az előírt munkaidőt, nap-nap után ugyanazokat az ételeket főzöd,
valamint sokkal kisebb a rugalmasság és kevesebb az önmegvalósítási lehetőség. Szóval azt hiszem, egyértelműek az előnyei a privát séfségnek.
Dolgozott cukrászként, főzött házibulikra és tálalt már luxushajón is, de mit szeret igazán csinálni, milyen típusú megbízás a kedvence?
A kisebb, intim hangulatú vacsorákat kedvelem, olyan vendégekkel, akik tudják értékelni a finom ételeket.
Létezik olyan felkérés esetleg, amit nem szívesen vagy egyáltalán nem vállal el?
A nagy létszámú rendezvényeket, ahol hatvan főnél több vendég várható, igyekszem kerülni. De az utolsó pillanatban beeső megkereséseket sem szeretem, mert ilyenkor az étel minőségének rovására menne az előkészítés hiánya.
Tényleg mindenféle ételt főzött már, van olyan, ami közelebb áll a szívéhez?
Nem, én valóban mindenféle ételt szeretek elkészíteni. Kivéve persze az okrát, azt ugye nem annyira.
Ennyi sztár után van még valaki, akinek igazán szeretne főzni?
Szerencsére ezt a kérdést minden interjúban felteszik, így elmondhatom megint, hogy
David Beckham lenne az ideális házigazda.
Már azt is tudom, mit főznék neki: Wellington bélszínt.
A műsorát nézve valószínűleg sokakban felmerül, hogy megpróbálkoznának a főzéssel, akár profi szinten is. Milyen tanácsot adna az ilyen nézőknek?
A konyhád legyen mindig tiszta és jól szervezett,
mindig egy listával menj bevásárolni, és úgy általában csináld egyszerűen.
És a jövő? Még több tévéműsor, új vendégek, esetleg egy saját étterem?
Mindenképpen még több tévéműsor, de 2017-ben megjelenik életem első szakácskönyve is, tehát nem csak a képernyőn találkozhatunk ezentúl. Sok más izgalmas és ehető kaland vár még rám, remélem, minél többet megoszthatok majd a nézőkkel is.