Az volt az eredeti tervem, hogy szűzérmét készítek ebédre, de mivel most egyedül mentem vásárolni, volt időm alaposabban körülnézni a piacon.
Az első emelet hátsó csücskében találtam egy szuper leveles standot: az árus a legmenőbb éttermeknek szállít mikrozöldeket, és a most divatos tálalásdizájn alapvető leveleit előrendeléssel be lehet szerezni, de mesésen szép, erős, apró spenótot és bébimángoldot is kapni náluk.
A földszinten középtájt az üzletsor jobb oldalán találtam friss sügért a halasnál, az utolsó négy darabot sikerült elcsípnem, így hamar ugrott a szűzérme ötlete, már csak az volt a kérdés, mi lesz a köret a halhoz, mi illik hozzá úgy, hogy ne a szokásosan unalmas, szimplán leveles saláta zöldelljen mellette, hanem megtaláljam a vele leginkább harmonizáló, tápláló, laktató és különleges köretnek valót.
Szintén földszinten középtájt, a második őstermelői sorban különféle színekben pompázó koktélparadicsomokat árulnak; azért szeretem, mert hazaiak, és nem egyenízűek. Ugyanitt, a pult alatt mindig van pár rekesz félretéve isteni gyökérzöldségekből: most paszternák és feketegyökér különlegességeket rejtett magában. A feketegyökeret régóta szerettem volna kipróbálni, mostanában nem egyszerű beszerezni, ezúttal szerencsével jártam, és az eddig olvasottak alapján a hal tökéletes kiegészítőjének tűnt.
Csak kevesen tudják, de a feketegyökér bár édeskés ízű (leginkább a karamellizált karalábéra emlékeztet az íze), és magas a szénhidráttartalma, nem cukorból és keményítőből, hanem mannitból és inulinból áll, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Sok fehérjét és zsírt tartalmaz, ezért nagy az energiatartalma. B-, C- és E-vitamin-tartalma viszonylag magas, ásványi anyagokban gazdag növény.
Fontos arra figyelni, hogy ha kicsit is megsérül a gyökér, fehéres tejnedve kiserken, ami borzasztóan ragacsos, csak nehezen lemosható, ezért felhasználásig mindenképp érdemes zacskóban tárolni, és víz alatt pucolni.
Hozzávalók 4 személyre:
Sütőt előmelegítem 220 fokra. Hideg vízben alaposan megmosom a halakat, papírtörlő kendővel felitatom mindegyikről a vizet. Kerámiabevonatos sütőedény alját kivajazom, ráhelyezem a halakat. Mivel nagy lángon, hirtelen sütöm, fontos, hogy ne fedjék egymást. Szoba-hőmérsékletű vajjal megkenem a felszínüket is, egy-egy szál kakukkfüvet és rozmaringot teszek az aljánál bontott részekbe, beteszem a sütőbe, és 30-35 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a kérge barnás színű és ropogós lesz. Mivel mindegyik sütő más és más, érdemes húsz perc után ránézni.
A feketegyökereket langyos víz alatt megmosom, és víz alatt zöldséghámozóval megpucolom. Mivel elképesztően gyorsan barnul levegőn, citromos vízbe dobom egyből az után, hogy megtisztítottam.
Ha vastagabbak a gyökérszálak, akkor négyfelé, ha vékonyabbak, kétfelé, hosszában 8-10 cm közötti darabokra vágom. 6-7 dkg vajat felolvasztok közepes lángon, ezen karamellizálom a feketegyökeret, majd fedőt teszek rá, és alacsony lángon dinsztelem. A keletkezett zsiradékot nem öntöm ki, hanem leszűröm, és melegen tartom.
A bébimángoldot és a szamócát megmosom, majd teljesen megszárítom. Szamócát hosszában szeletelem. Amikor elkészültek a halak és az édesgyökér, melléteszem a bébimángoldot és a szamócadarabokat, majd a feketegyökér sütése során maradt leszűrt vajas szósszal meglocsolom, így tálalom.