A kutatások kimutatták, hogy nyersen a shake, smoothie, feldolgozva a leves, párolt köret formájában fogyasztott brokkoli is segíthet a 2-es típusú cukorbetegség legyőzésében – írja a Daily Mail. A 2-es típusú cukorbetegség világméretű problémává nőtte ki magát az évek során; világszerte több mint 300 millió embert sújt.
Legtöményebben a hatóanyag a brokkolicsírában van, ami mára már bármelyik piacon, üzletben elérhető. Megszórhatjuk vele ételünk tetejét, finom aromája bármilyen salátát jól kiegészít.
Mivel a szulforfánnak – a brokkoliban lévő vegyület – nagyon kevés mellékhatása van, és shake vagy ital formájában is könnyen bevihető a szervezetbe, segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Most azon fogunk dolgozni, hogy elérhetővé tegyük a betegek számára a brokkoli csírájának a kivonatát.
– számolt be a kutatásról Anders Risengren, a svéd Lund Egyetem diabétesz központjának professzora.
A 12 hetes vizsgálaton 97 elhízott beteg vett részt, és fogyasztott koncentrált brokkoli csírát. Az eredmények azt mutatták, hogy a vércukorszintjük drámaian csökkent a placebót – hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert – kapó kontrollcsoportéhoz képest.
A professzor szerint azoknak a betegeknek is ajánlatos a brokkoli fogyasztása, akiknek a vércukorszintjük magasabb a normál értéknél, de még nem elég magas ahhoz, hogy diagnosztizálják náluk a 2-es típusú cukorbetegséget.
A szulforfán vegyület megtalálható a keresztesvirágú zöldségekben, mint amilyen a káposzta vagy a bimbós kelek.
Emellett azonban léteznek más úgynevezett diabetikus superfoodok is.
Dr. Sarah Brewer táplálkozási szakember felsorakoztatta azokat az ételeket, melyek segíthetnek a cukorbetegeknek a vércukorszint stabilizálásában. Ajánlása szerint naponta legalább 3-5 ilyen szuperételt kellene fogyasztani.
Egy maréknyi diót, mandulát és különböző magot kellene rendszeresen enni, mert az Ómega-3-zsírsav segíthet a glükóz kontrollálásában, továbbá a szívroham és a stroke elleni védekezésben is – amire a cukorbetegeknél nagyobb az esély.
Kimutatták, hogy az étcsokoládé csökkenti az inzulinrezisztenciát – amely egy olyan állapot, amikor a szervezet termel inzulint, de nem használja fel megfelelően – és a vérnyomást.
Jelentősen javíthatja a vércukorszintet, csökkentheti a rossz koleszterinszintet, így a diabétesz szövődményeinek kockázatát is, mint a szívbetegségek és a stroke.
Olyan anyagokat tartalmaz, melyek segítik a sejtek inzulin kiválasztását. Napi 1 g-os adag akár 10%-kal is javíthatja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Fogyassza a reggeli zabkásájára vagy kávéjába szórva!
Az édesburgonya rosttartalma igen magas, és a magas rosttartalmú étrend lelassítja az étkezési szénhidrátok és a koleszterin felszívódását, ezáltal javítja a vércukor- és a koleszterinszintet.
Különösen a vörösbor antioxidánsok gazdag forrása. Mérsékelt fogyasztása – napi legfeljebb egy deciliter – csökkentheti a magas inzulinszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél.
Különösen a zöld és a fehér tea tartalmaz antioxidánsokat, ami szintén javíthatja az inzulinrezisztenciát.