Hajdúszoboszlón nemcsak a magyarok áztatják magukat szívesen, de a külföldiek is rajonganak a gyógyvízért. Utóbbi mellett a jó hajdúsági ízek is egyre többeket vonzanak ide.
A legfinomabb hagyományos hajdúsági ételek álltak a középpontban a Hajdúsági Ízek Fesztiválján, ahol eredeti és modern receptek alapján készítették az alföldi ételeket.
Ha esetleg lemaradt a fesztiválról, nem azt jelenti, hogy a jóból is kimaradt. Varázsoljon a konyhaasztalra hajdúsági ízeket a következő receptekkel!
A felaprított hagymát kevés zsíron lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst. Paprikával, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezzük, majd hozzáöntünk egy kis vizet is, ha szükséges. A végén a tálba öntjük a borsót és a felkockázott kaliforniai paprikákat, majd készre főzzük.
A fesztiválon Czókoly Zoltán – Kemencés Csárda – készítette el.
A füstölt szalonnát először zsírjára pirítjuk, ezután rádobjuk a lebbencstésztát és az apróra vágott hagymát is, mindkettőt folyamatos kevergetés mellett szintén aranybarnára pirítjuk. Megszórjuk paprikával, felöntjük vízzel, ezután hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal fokhagymával, majd készre főzzük. A végén a külön megfőzött, felkockázott csülökkel összekeverjük.
A Hajdúsági Ízek Fesztiválján Boda Attila, a Lorena Étterem szakácsa készítette el a csülkös slambucot.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hozzávalókat az almán kívül egy nagy tálban botmixerrel összekeverjük, majd hozzáadjuk az almát. Kisütjük, baracklekvárral megkenve, fahéjjal megszórva tálaljuk!
A házi almás palacsintát Kovács Zita, a Sétány Kávézó és Palacsintázó tulajdonosa készítette el a Hajdúsági Ízek Fesztiválján.