A cukorral édesített italok, így gyümölcslevek, szénsavas üdítők, és a magas fehérjetartalmú ételek, mint a sovány hús, hal, csirke és tejtermékek kombinációja negatív hatással lehet az energia egyensúlyra, és a szervezet több zsírt tárol el – írja a BMC Nutrition folyóirata. Tehát, ha eddig szívesen ivott kólát a szaftos csirkecomb mellé, ezentúl inkább ne tegye!
A kutatók szerint a cukrozott italok étkezés után 8%-kal csökkentik a zsír-oxidációt, amely a zsírmolekulák lebontásával kezdődik.
"Azt tapasztaltuk, hogy a cukorral édesített italokból származó kalória egyharmadát a szervezet nem használta fel, így csökkent a zsíranyagcsere, és a szervezet kevesebb energiát vett igénybe az anyagcsere folyamatok során. Ennek a csökkent anyagcsere hatékonyságnak a következtében a test több zsírt raktároz el
– mondta Dr. Shanon Casperson, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók 13 egészséges férfi és 14 egészséges nő részvételével végezték el a kísérletet, akik átlagosan 23 évesek voltak.
A résztvevők két huszonnégy órás vizsgálaton vettek részt: először két 15%-os fehérjetartalmú ételt (reggelire és ebédre), másodszor két 30%-os fehérjetartalmú ételt kellet elfogyasztaniuk. Az egyik étkezés során cukros, míg a másik étkezés alkalmával pedig cukrozatlan itallal öblítették le a falatokat.
A kutatók ahhoz, hogy meg tudják határozni, a résztvevők hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt használtak fel, valamint hány kalóriát égettek el percenként, megmérték az energiafelhasználást és az anyagcserét különböző körülmények között. A vizsgálati szobákban televízió, internet és egyéb alapvető kényelmi berendezések is voltak, hiszen a résztvevők több órát vagy több napot is ott töltöttek, és ezzel leutánozták az otthoni körülményeket.
Ha cukrozott italt fogyasztunk egy 15%-os fehérjetartalmú étellel, a zsír oxidációja, azaz maga a zsírlebontás átlagosan 7,2 grammal csökken. Ez a szám egy 30%-os fehérjetartalmú ételnél már 12,6 grammos csökkenés – derült ki a tanulmányból.
A tanulmány szerzője szerint, mivel a kísérletben egészséges súlyú emberek vettek részt, túlsúlyos egyéneknél körültekintőbben kell eljárni, mivel eltérő módon reagálhatnak az étrendi változásokra. A fejlett országokban a cukortartalmú italok fogyasztása a legnagyobb szénhidrátforrás, és az elhízás egyik fő oka. Természetesen az üdítők mellett a gyorsételek és a mozgásszegény életmód is hozzájárul ahhoz, hogy annyian küzdenek súlyproblémákkal.