Faluhelyen szokás megajándékozni egymást különböző gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, amikből több terem annál, mint amit fel tudnánk használni. Így van ez a barackkal is, amiből akad bőven a szomszéd fáján, de ennyit még akkor sem tudnánk megenni, ha ez lenne a reggeli, ebéd és vacsora is, egyébként meg egy idő után már a könyökünkön jön ki, illetve onnan is baracklé csepeg. Mit csináljunk hát a megmaradt barackkal?
Készíthetünk belőle smoothie-t, lekvárt, szörpöt, de ha szeretjük az édeset, csinálhatunk belőle süteményt!
A gyümölcskenyér formájú tepsit folpakkal kibéleljük. A natúr joghurtba belekeverjük a zselatint, a vaníliás cukrot és a sima cukrot, csomómentesre keverjük habverővel, majd felmelegítjük, hogy elolvadjon. Hozzáadjuk a gyümölcsös joghurtot, majd a három deci tejben felvert habport.
Apróra vagdossuk a barackot, majd hozzáöntjük a keverékhez. Egy éjszakát, fél napot hűtőbe tesszük, majd hagyjuk megkeményedni. A barackot helyettesíthetjük sárgadinnyével, banánnal, áfonyával, málnával, eperrel vagy vegyesen több gyümölccsel.
Ízlés szerint tálalhatjuk csokiöntettel vagy egy finom limonádéval.