Üvegedény, amelyben ételeket tudunk konzerválni; különlegessége a száján lévő külső csavaros menet, azon egy gumigyűrű, amely hermetikus tömítést hoz létre, amikor a fémfedelet rátekerjük. John Landis Mason 1858-ban találta fel és szabadalmaztatta a befőttes üveget, angol nevén a Mason Jart. Kerülhet bele nyári finomság télire, de ugyanígy friss salátával is megtölthetjük, és magunkkal vihetjük a piknikre vagy az irodába ebédre. A befőttes üvegben készített saláta könnyen szállítható és tárolható, ráadásul, ha szépen rétegzett, egy gyönyörű látványon legeltethetjük a szemünket.
A Mason Jar-saláta titka a rétegekben rejlik. Az első lépés mindig a salátaöntet, ami körülbelül 3-4 evőkanál negyed literenként. Aki szereti a hagymát, ám ódzkodik az erőteljes íztől és az utána maradó szagtól, az a befőttes üveg aljára, az öntetbe tegye a könnyfakasztó karikákat. Amíg ázik, addig mérséklődik az íze és az illata, így nyugodtabban beszélgethetünk a munkatársakkal az irodában ebéd után is.
Az öntetet követi az első réteg, a saláta alapja. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket kell ide tenni, amelyeket nem áztat el túlságosan az öntet, mint a sárgarépa, paradicsom vagy a csicseriborsó. Ezt követően folytassuk a rétegezést ízlés szerint, amelyek a lehető legszorosabban – minél kevesebb levegőt hagyva a zöldségek és gyümölcsök között – helyezkedjenek el, így hosszabb ideig friss marad a saláta.
Az utolsó pedig a zöld réteg lesz, a salátalevelek helye; majd sajttal és diófélékkel lehet még feldobni a végén a salátakülönlegességet. Zárjuk le a tetejével, tegyük hűtőbe egy fél órára, hogy kissé lehűljön, és az ízek összeérjenek.
Hozzávalók az öntethez:
Hozzávalók a salátához:
Elkészítés:
Tegyük az öntet hozzávalóit egy konyhai robotgépbe, majd dolgozzuk össze, még krémes nem lesz. Egy tálba tegyük bele a rizsparéjt, a koriandert és a kókuszpelyheket, rázzuk össze, majd tegyük félre. Egy kis serpenyőt töltsünk félig vízzel, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá a spárgát, egy perccel később a borsót, és főzzük 3-4 percig. Egy befőttes üveg aljára öntsük az öntetet, majd jöhet a cukkini, a rizsparéj, a hagyma, a spárga és a borsó, a végére pedig a feta.