Az olajfa igazán különleges növény; egy-egy példány akár több ezer évig is elélhet. Egészségügyi szempontból az olíva egy igazi kincs, ami jó hír azoknak, akik szívesen fogyasztják, míg ösztönző azoknak, akik eddig ódzkodva haraptak rá.
Nemcsak E-vitaminban, de egészséges zsírokban is gazdag. Az E-vitaminnak antioxidáns tulajdonságai vannak, tehát védi a szervezetet a káros hatásoktól. Az olívabogyó fő zsírja az olajsav, egy telítetlen zsírsav. A kutatások szerint az olajsav véd a rák ellen, és segít fenntartani a jó szív egészséget.
Az olíva emellett gátolja a zsírok lerakódását, csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, védi az érrendszert és segíti az emésztést.
Ám, ahogy a legtöbb élelmiszert, az olívát sem szabad túlzásba vinni; noha tele van tápanyagokkal, az üzletekben értékesített fajtáknak magas a nátriumszintje, amely túlzott fogyaztása magas vérnyomáshoz vezethet.
Ha szereti, vagy kiaknázná az egészségügyi előnyeit, fogyassza más egészséges hozzávalókkal. Próbálja ki a következő recepteket, és szerettesse meg a családdal az olívabogyót!
Hozzávalók az öntethez:
Hozzávalók a salátához:
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit egyszerűen keverje össze alaposan egy nagyobb tálban, majd tegyen így a saláta hozzávalóival is. Öntse rá az öntetet, amíg be nem vonja teljesen a salátát. Hagyja letakarva a pulton fél-egy órára, hogy az ízek összeérjenek.
A sült olíva puha, az íze enyhe, és melegen omlik szét a szájban.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Keverje össze a hozzávalókat egy kerámia edényben, majd süsse húsz percig. Melegen fogyasszuk.
Hozzávalók:
Hozzávalók a mártáshoz:
Elkészítés:
Készítse ki a lisztet, a zsemlemorzsát és a tojást egy-egy tálba, majd panírozza be az olívát. Süsse a bogyókat az előre felmelegített olajban, amíg aranybarnák nem lesznek, majd tegye papírtörlőre. Míg egy kicsit hűl, keverje össze a mártás hozzávalóit. A bogyókat melegen fogyassza. Ha esetleg nem fogyna el azonnal, sütőben szinte frissre lehet melegíteni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egyszerűen dolgozza össze jól a hozzávalókat, majd hűtse le. A legjobb pirítós kenyérre kenve, reggelire vagy akár uzsonnára.