Pálinkaszagolás után első kérdőszavuk egy gyümölcsfajta: szilva, barack, alma netán? Igen, igen, éreztem az illatán. Aztán akár több órás mélyreszántó beszélgetés is kikerekedhet a házi, ágyas, különleges, ritka, drága, olcsó pálinkákról. Kétségtelen, hogy akkor tesszük a legjobban, amikor ledöntés előtt illatmintát veszünk, hiszen
a jó pálinkának ára, a rossznak pedig szaga van.
Ha ragasztót vagy körömlakklemosót érez, amikor beleszagol a pálinkába, inkább utasítsa vissza. Ugyanis ezekkel lehet leginkább jellemezni az elő- és utópárlatos, vagyis a hibás pálinkák szagát. A kóstolómesterek is ezeket a jegyeket keresik, de emellett számos trükk van még a tarsolyukban.
Az egyik ilyen a bőrpróba, ami annyit tesz, hogy a pálinkából egy keveset a csuklójukra dörzsölnek, és miután elpárolgott, illat-, vagy rosszabb esetben szagmintát hagy maga után.
Így, ha nem a gyümölcsöt, hanem egy romlott tejhez vagy büdös zoknihoz hasonló szagot érzünk, akkor hagyjuk annyiban a dolgot.
A pálinkabírák például óva intenek attól is, hogy hűtve, egyenesen a pohárból, egy mozdulattal magunkba töltve próbáljunk kóstolni. Ha inkább az ízek, mint a mámor a célunk, csakis tulipán alakú pohárból szabad kortyolgatni a szobahőmérsékletű főzetet. Az igazán profi kóstolók még szürcsölgetik is, hogy a levegővel együtt minél több illat és íz szabaduljon fel a szájukban.
Abból a főzetből érdemes kóstolót kérni, aminek a gyümölcsét önmagában is kedveljük, mert jó eséllyel a belőle készült pálinkát is élvezni fogjuk.
A kezdők a nagyon illatos termékekkel kezdjék a kóstolást: ágyas pálinkákkal, málnával, kajszival, irsai szőlővel, vilmoskörtével és birssel.
Ezek az úgynevezett csalogatók, a „csali pálinkák", mert könnyebb velük megbarátkozni. A haladóké, akiknek már jóval kifinomultabbak az érzékeik, az alma, cseresznye és a törköly pálinkák.
Ha ennél még többet szeretne megtudni, érdemes kilátogatni az OMÉK-re, ahol
minőségi pálinkakóstolás kurzust
tart a Pálinka Nemzeti Tanács. 2017. szeptember 20-24. között 14 órától azt is megtudhatjuk, miről ismerjük fel a pálinkahibákat, és a résztvevők vakkóstoláson is részt vehetnek.