Bár jó szórakozás lámpást faragni a gyerekekkel, azért a konyhából se hagyja ki a tököt: készülhet belőle pite, ravioli, tészta, risotto, muffin, kávé, smoothie és leves is; a lehetőségek végtelenek. A kemény bőr alatt édes és finom hús rejtőzik, ami ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag.
Egy csésze főtt és pépesített sütőtökben az ajánlott napi A-vitamin-bevitelnek több mint 200%-a található meg. Ez elsősorban a homályos látásra lehet gyógyír. Emellett béta-karotint is tartalmaz, kiváló rostforrás és alacsony kalóriatartalmú, ezért a szigorú diétát követőknek is gyakran ajánlják. A béta-karotint a rák megelőzésével szokták még összefüggésbe hozni.
Sőt Amerikában és az Egyesült Királyságban már a sörkészítők is az uralmuk alá hajtották a tököt, és többféle tökös sört dobtak piacra.
A tökmag csökkenti a rossz koleszterinszintet, és a C-vitamin szilárd forrása. Ráadásul magas fehérje-, vas- és B-vitamin tartalmáról is ismert. A számos pozitív érv mellett még egyet lehet említeni: ízletes, élvezetes és nem mindennapi ételeket lehet készíteni belőle.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Tegye a zabot a turmixgépbe, majd addig őrölje, még olyan nem lesz, mint a liszt. Adja hozzá a kókusztejet, a tököt, a fűszert, a mézet, a vaníliát és a jeget, majd dolgozza össze a géppel. Öntsön hozzá vizet, ha hígítani szeretné.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt, majd készítse elő a muffin sütőformát vagy papírokat. Keverje össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy közepes méretű tálban, majd tegye félre. Egy másik tálban keverje össze a tojásokat, a tököt, a kókuszolajat és a vanília kivonatot, majd öntse a lisztes keverékhez, és dolgozza össze. Töltse meg a muffin papírokat a tésztával, majd süsse 20-22 percig.
A sütőtökös zab nemcsak tápláló, hanem egészséges is. Szórjunk a tetejére diót, áfonyát, kókuszdiót, vagy ami a szívünk vágya.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverje össze a joghurtot, a növényi tejet, a tökpürét, a vaníliát és a juharszirupot. Keverje hozzá a zabot, a chia magot és a fűszereket, majd öntse egy üvegedénybe, és helyezze a hűtőbe 4 órára vagy egy éjszakára.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Reszelje le a tököt egy nagylyukú reszelőn, majd 1-2 deci vízzel tegye fel főni egy nagyobb lábasban. Keverje bele a hozzávalókat (a cukron kívül), majd forralja fel. Keverje hozzá a cukrot is, közben folyamatosan forralja körülbelül 1 percig. Vegye le a tűzről, majd töltse át az üvegekbe.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Öntse a hozzávalókat egy turmixgépbe, turmixolja, míg habos nem lesz, és már fogyaszthatja is. Tegyen a tetejére tejszínhabot, azt pedig szórja meg egy kis fahéjjal.