A gyömbér délkelet-ázsiai, indiai és kínai származású fűszer és gyógynövény. Különböző formákban is fel lehet használni: frissen, szárítva, cukorszirupban, pirítva, reszelve, savanyítva. Utóbbi esetében papírvékonyra szeleteljük és ecetben savanyítjuk, ez a gari, Japán kedvelt savanyúja, amit szívesen fogyasztanak például szusi mellé.
A gyömbértea nagyszerű gyógyír megfázás ellen, de akkor is elkortyolhat egy nagy csészével, ha fel szeretne melegedni. A gyömbér ugyanis felhevíti a testet, és elősegíti az izzadást. A tea elkészítéséhez mindössze 20-40 gramm friss, szeletelt gyömbérre van szükség. Tegye a szeleteket egy csésze forró vízbe, majd hagyja ázni. Ízlés szerint adhat hozzá egy szelet citromot és egy kis mézet is.
A 19. században az angol pubokban és tavernákban a kocsmárosok kis edényekben szervírozták az őrölt gyömbért,
amit az emberek a sörükbe szórtak.
Az ókori görögök pedig olyan nagyra becsülték a gyömbért, hogy hozzákeverték a kenyerek tésztájához, megteremtve az első gyömbérkenyeret, vagyis a gyömbéres mézeskalács ősét.
Mivel izzadást idéz elő, láz, megfázás vagy infulenza esetén is érdemes fogyasztani. Emellett megnyugtatja az emésztőrendszert, enyhíti a kellemetlen érzést és fájdalmat a gyomorban, sőt még a hányinger csillapításában is segít.
A gyömbér nagyon erős gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyeket gingeroloknak neveznek.
Még egy nyomós érv, hogy kipróbálja a következő receptet, és felfedezze a gyömbérben rejlő számtalan lehetőséget.
Hozzávalók a gyömbérsziruphoz:
Elkészítés:
Tegye a gyömbért, a cukrot és a vizet egy lábasba, majd állandó kevergetés mellett forralja fel, és főzze, amíg szirupos állagú nem lesz. Vegye le a tűzről, szűrje le, majd tegye félre.
Hozzávalók a gyömbéres sörhöz:
Elkészítés:
Pirítsa meg egy palacsintasütőben a malátát, majd a komlóval tegye egy vászonzsákba, és főzze 2 órán át a 15 liter vízben. Pirítsa meg a cukrot is, majd engedje fel a meleg vízzel. Várja meg, míg a cukor feloldódik, majd öntse vissza az edénybe, amelyben az árpa és a komló is fő. Adja hozzá a citromot, a gyömbérszirupot, főzze 10 percig, majd hagyja állni 12-15 órát. Szűrje le, morzsolja bele az élesztőt, majd újra hagyja állni (szintén 12-15 órát). Tegye csatos vagy csavaros tetejű üvegbe 3/4 részig, majd zárja le, és hideg helyen hagyja állni legalább 8 napot. Fogyaszthatja lime karikával és mentával.