Elkészíthetjük hagyományosan, de egyéb összetevőkkel is feldobhatjuk, mint a mazsola, hagyma, sajt vagy a dió. Írországban a lisztet egy olyan búzából készítik, amelynek alacsonyabb a gluténtartalma, mint a normál kenyérlisztnek.
Hagyomány volt, hogy sütés előtt kereszt alakot vágtak a tetejére, hogy
megvédjék a házat, és elűzzék az ördögöt.
A kenyérkészítés a múltban a mindennapi élet szerves részét képezte szinte minden háztartásban. Noha már a szupermarketben is lehet kapni szódás kenyeret, egyre több az olyan ír család, ahol minden nap frissen sütik. Így adják át a receptet generációról generációra.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra. Egy nagyobb tálba szitálja le a lisztet, majd szórja bele a sót és a szódabikarbónát. Lassan adja hozzá az írót vagy az élőflórás joghurtot, közben az ujjaival keverje. Ne gyúrja, ne dagassza, csupán keverje, amíg lágy tésztát nem kap. Formázzon belőle kör alakot, vágja be a tetejét, majd tegye a sütőbe körülbelül 40-45 percre.