A szokásos cukor és tej vagy tejszín helyett vannak, akik vajat adnak hozzá a kávéjukhoz. Ám nem akármilyet: friss füvet legelő tehén tejéből készült vajat. Nos, mi azért két dolog miatt is szkeptikusak vagyunk. Az első, hogy
hiába próbáljuk összeegyeztetni a vajat a kávéval, azon gondolkodunk: ki képes ezt meginni?
A másik pedig az összetevőkbe vetett hitünk megingása: noha a cukor nem egészséges, már a vajban sem vagyunk biztosak. Pedig nem mindegyik fajtája ellenség, hiszen a házi, termelőnél beszerzett termékekben jobbára bízhatunk.
A legtöbb tehenet kukoricával vagy szójával táplálják, hiszen ez nemcsak olcsó, hanem még el is telíti őket. Ám ezektől olyan zsírokat termelnek, ami nem emberi testbe való. A szabadon, fűvel táplált tehenek adják a legfinomabb tejet, és az abból készült vajban a legjobb az ómega-6 és az ómega-3 zsírsavak aránya.
Már az angolok teázási szokása is különösek legtöbbünknek, bár van néhányunk, aki nem ódzkodik tejet tenni az ötóraiba.
Tibetben a teához jakvajat adnak, míg Szingapúrban olyan kávét ihatunk, amelynek a babjait vajban pörkölték meg.
A zsírokkal kiegészített reggeli italok egész napos energiát adnak. David Asprey nevéhez kötődik a „golyóálló kávé", amely szintén vajjal és pálma illetve kókusz sűrített olajával készül. A vaj biztosítja a tejszínes állagot, az olaj pedig a selymes textúrát. Asprey szerint
a golyóálló kávé nem az átlagos latte, hanem ez egy olyan ital, amely hatalmas hatást gyakorol az energiára és a kognitív funkciókra.
A golyóálló kávét ajánlja a vezérigazgatóktól kezdve az élsportolókon át egészen a kifáradt szülőkig mindenkinek, hiszen ezzel tudják növelni az energiájukat, így többet tudnak teljesíti.
1 csészéhez szükséges tisztított víz, frissen őrölt vegyszermentes kávébab. A lefőzött kávéhoz hozzáadunk 1-2 evőkanál kókuszolajat (kezdetben egy kanállal ajánl Asprey az intenzív íz miatt), 1-2 evőkanál jó minőségű vajat vagy ghít (azaz tisztított vajat). Keverjük össze botmixerrel vagy habverővel, és amikor már olyan, mint tejhabos kávé, iható is.
Nem biztos, hogy a vaj és a kókuszzsír lesz a mindennapi társunk, ha kávéról van szó, de egy próbát azért érdemes tenni, hogy tényleg jobban feldob-e, mint klasszikus társa.