Hogyan készül az igazi olasz rizottó?

vargányás rizottó vargánya rizs olasz konyha
Vágólapra másolva!
Hogyan is készül az olaszok által olyannyira imádott rizottó? Az Akademia Italiából megtudtuk! Alessandro, az olasz séf ugyanis ország-világgal megosztotta a vargányás rizottó készítés rejtelmeit, melyet az alábbi videó és recept felhasználásával bárki könnyűszerrel elsajátíthat.
Vágólapra másolva!

Az igazi gombás rizottó, azaz a risotto ai funghi porcini Forrás: Origo

Vargányás rizottó

Hozzávalók:

  • 1 kis fej hagyma
  • 15 g extra szűz olívaolaj
  • 260 g rizs (carnaroli vagy arborio)
  • 0,5 l fehérbor
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • 150 g vargánya gomba
  • 20 g petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g vaj
  • 30 g parmezán sajt
  • bors

Elkészítés:

Vágjuk apróra a hagymát, majd egy serpenyőben olajon pirítsuk meg. Körülbelül 3 perc múlva adjuk hozzá a rizst. 2-3 percig főzzük a rizst a hagymával, majd öntsük hozzá a fehér bort. Amikor a bor elpárolog, egyenletesen adjuk hozzá az alaplevet is.

Egy másik serpenyőbe keverjük össze a felszeletelt gombákat olajjal, apróra vágott petrezselyemmel és fokhagymával. Miután ezt jól összekevertük, adjuk hozzá a rizshez, és főzzük őket össze.

A rizs főzése körülbelül 15-18 percet vesz igénybe.

Amikor a rizs megfőtt, lekapcsoljuk a gázt, hozzáadjuk a vajat illetve a parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg krémes állagúvá nem válik.

További receptek, érdekes gasztrohírek, cikkek: Táfelspicc

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!