Manapság már nem feltétlenül csak a borszaküzletekben találhatunk kincseket az ünnepi asztalra, a szupermarketek is széles és igényes borkínálattal rendelkeznek.
A karácsonyi menühöz a borokat érdemes úgy kiválasztani, hogy mindenki találjon kedvére valót, és az ételekkel is harmonizáljanak
– kezdi Herczeg Ágnes, nemzetközi borakadémikus, a Lidl Magyarország borszakértője.
Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy a klasszikus triót választjuk az ünnepekre is, vagyis egy száraz fehéret, egy száraz vöröset és egy édes fehérbort.
A száraz fehérborunkat kínálhatjuk halételekhez, szárnyasokhoz, előételekhez vagy éppen salátákhoz. Jó példa erre Gál Tibor Egri Csillag házasítása, mely
könnyed, friss, jó savú bor, citrusos íz- és illatjegyekkel – ára pedig az 1500 forintot sem éri el.
A karakteresebb ízek és a sült húsok kedvelőinek pedig már jöhet egy markánsabb bor, mondjuk, a Villányi borvidékről, Günzer Tamás Pincészetéből egy Cabernet franc. Ízében és illatában is rendkívül gyümölcsös és fűszeres,
tökéletesen illik gazdagabb magyar fogásokhoz és vadakhoz is.
Desszertekhez, valamint az édes borok rajongóinak az egyik legjobb választás – az előző két borhoz igazodva a 2 ezer forint alatti kategóriában – a Grand Tokaj Pincészet Grand Selection késői szüretelésű furmintja. Harmonikus édességének köszönhetően önmagában is élmény a fogyasztása, de gyümölcsök és sütemények, sőt kéksajtok mellé is kiváló.”
De nézzük, hogy konkrétan mi kerülhet a tipikus magyar, ünnepi fogások mellé az asztalra kísérőnek. Herczeg Ágnes
a halászléhez kétféle bort is ajánl, két különböző árkategóriában.
Az egyik a szekszárdi Szeleshát Pincészet Pinot noirja, mely kifinomult meggyes-gyümölcsös fűszerességével az egyik legnagyszerűbb partnere lehet a tartalmas, magyaros ételnek. A másik bor a szintén szekszárdi Eszterbauer Pincészet Komám névre keresztelt házasítása, mely harmonikus, gyümölcsös-fűszeres ízvilága végett ugyanúgy a paprikás ételekhez, bográcsban készült fogásokhoz ajánlható, így természetesen a halászléhez is. Az ára pedig több mint kedvező: jelenleg 999 forintba kerül.
Rántott halhoz egyértelműen fehér bor a nyerő.
Az, hogy illatosabb vagy kevésbé illatosabb fajtát választunk, már a saját vagy a vendégünk ízlésétől függ. Egy friss, ropogós, citrusos ízvilágú fehérrel biztos nem lőhetünk mellé, így bátran emeljük le a polcról a Kislaki Bormanufaktúra Jánoshegy rizlingjét, mely jól behűtve az igazi.
Ezzel a borral sem lépjük át a kétezer forintos lélektani határt, ami a felmérések szerint azt a felső összeget jelzi, melyet egy átlagos magyar család ünnepi alkalmakkor egy palackborra költ.
Rántott halhoz egyébként a fent említett Egri Csillag is kiváló kísérő. Töltött káposztához szintén a fehér borok közül válogassunk, bármennyire is azt gondolnánk elsőre, hogy a vörös illik hozzá. A Petrányi Pincészet olaszrizlingje a csopaki Szitahegy dűlőből például jó partnere lehet a kedvelt magyar ételnek elsősorban a sertéshús és a savanyú káposzta miatt.
A karácsonyi menük egyik legnépszerűbb fogásának egyébként nincs kőbe vésett receptje, ahány család, annyi féle töltött káposzta létezik. Van, ahol ragaszkodnak a háromféle húshoz a töltelékben, van, ahol a rizs helyett kukoricadara kerül bele és édes káposztába töltik. De találkozhatunk akár kelkáposztába göngyölt változattal is. Éppen ezért egy teljesen más karakterű fehérbort is érdemes kipróbálni a fogáshoz, mégpedig Áts Károly tokaji furmintját.
A mádi dűlők házasításából készült ásványos bor a hordós érlelésnek köszönhetően zamatos, gazdag, így eszményi párost alkothatnak a fűszeres töltelékekkel.
És akkor jöjjenek a klasszikus karácsonyi desszertek.
Mákos édesség dédapáink idejében is kellett az asztalon legyen, hiszen az apró mákszemekhez számos babona tartozik. A hagyomány szerint a mákos tészta vagy mákos guba az elfogyasztójának jólétet, bőséget és jó házasságot jelentett. A mákos guba a mai napig nagy kedvenc a magyar családoknál, sok helyen a bejgli mellett ez a klasszikus karácsonyi süti. A mák fanyarságát, kesernyéjét ellensúlyozza a tej és a méz, az édes vaníliasodó, így egyértelműen az aszú az ő bora.
Különleges élményt nyújthat a Sárga Borház tokaji aszúja, mely akár önmagában is méltó lezárása lenne egy ünnepi étkezésnek, de valószínűleg a mákos gubával még sokkal jobban esik.
Ha alacsonyabb árkategóriában szeretnénk desszertbort, a kései szüretelésű borok között érdemes kutakodni. Ezek a borok a diós édességekhez is fantasztikusan illenek, mint ahogy minden népszerűbb magyar desszerthez: a zserbóhoz, a dobostortához, a diós bejglihez vagy akár a Gundel-palacsintához.