A világ minden tájáról Lyonba utaztak a leghíresebb séfek, hogy tisztelegjen Paul Bocuse előtt január 26-án. A neves gyászolók között ott volt a világ legtöbb Michelin-csillagával, szám szerint 28-cal rendelkező Joël Robuchon, valamint Alain Ducasse, Bocuse spirituális fia is.
Paul Bocuse egész életét Lyonban töltötte, és karrierjét is itt építette fel, a város a szerelme volt:
Mindig elveszett vagyok, amikor el kell elhagyom Lyont."
– mondta 2013-ban a Le Point francia lapnak.
Paul Bocuse 1926. február 11-én született Lyon mellett. 10 éves korában a szüleivel egy fogadóba költözött, ahol 15 évesen beállt a konyhába, és pár évre rá már ki is tanulta a szakácsszakmát. Párizs és Lyon legjobb éttermeiben tanult, dolgozott, majd 1958-ban úgy döntött, hogy átveszi a szülei éttermét Collonges-ban, amely később káprázatos sikert aratott. 1965-ben megkapta harmadik Michelin-csillagát.
Bocuse 1975-ben főzte meg leghíresebb ételét, amikor Valéry Giscard d'Estaing francia köztársasági elnöknek fekete szarvasgombalevest készített, amely Soupe aux truffes noires VGE néven vonult be a gasztrotörténetbe.
Hitvallása nagyon egyszerűen hangzik, ám mögötte évtizedes tapasztalat, kemény munka és mérhetetlen szenvedély állt:
Klasszikus vagy modern – csak egyetlen konyha létezik: a jó."
A Le Point-nak régebben adott interjújában Paul Bocuse az utolsó vacsorájáról ezt mondta:
A menüben csak egyetlen étel szerepel majd: egy jó pot-au-feu (azaz francia húsleves), amelyet a barátaimmal osztok meg. Hozzá condrieu-t és côte-rôtie-t iszunk majd."
Paul Bocuse testét a szülei, Georges és Irma mellé temették el a Collonges-au-Mont-d'Or-i temető családi sírhelyébe.