Feldolgozott ételeknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek valamilyen fizikai és kémiai eljáráson mentek át. Ezek több telített zsírt, hozzáadott cukrot, keményítőt és sót tartalmaznak, illetve kevesebb vitamint, amire a szervezetnek tényleg szüksége lenne. Persze a gyártók próbálják jó színben feltűntetni ezeket az ételeket adalékanyagok hozzáadásával.
Ilyenek a szintetikus vitaminok, amelyekből jóval kevesebb szívódik fel, mint azokból az élelmiszerekből, amelyekben természetes formájukban találhatók meg.
Érdemes tehát az igazi vitaminok és ásványi anyagok bevitelére helyezni a hangsúlyt.
A The British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a rák kialakulásának kockázatával. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint, ha a fejlődő országokban élő emberek megváltoztatnák az életmódjukat és a táplálkozási szokásaikat,
a daganatok mintegy harmada elkerülhető lenne.
Sajnos azonban az elmúlt évtizedekben még a különböző diéták is átalakultak: számos feldolgozott étel fogyasztását javasolják. Ám a tanulmány szerint, ha 10%-kal több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, akkor az emlőrák kockázata is 10%-kal növekszik. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy
minél több feldolgozott ételt eszünk, annál több lesz a rákos megbetegedések száma is.
A tanulmány a következő feldolgozott élelmiszerekre tért ki: cukor, keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a pudingok, levesek, öntetek, amelyekben sűrítőanyagként és stabilizátorként használják a keményítőt, reggeli gabonafélék, feldolgozott húsok, mint a kolbász vagy a szalonna, az instant levesek, és a hihetetlenül magas sótartalmú élelmiszerek, mint a konzerv készételek, amelyek a gyomorrák kialakulásáért felelősek. Emellett persze a nikotin és az alkohol sem maradhat ki a sorból, hiszen ezek is hozzájárulnak a betegséghez.
A tanulmány előzményeként a tudósok több mint 100 felnőtt étkezési és életmódbeli szokásait vizsgálták 2009 és 2017 között.
Az eredmények alapján megállapították, hogy egy kiegyensúlyozott diéta és az életmódbeli változások képesek csökkenteni a rák kockázatát.