A Dining Guide idén is összeállította a hazai éttermek TOP 10-es listáját. A végeredményt nemzetközi szaktekintélyek határozták meg, a szakmai zsűrit idén Enrico Cerea vezette, aki a Bergamo közelében található
Da Vittorio étterem három Michelin-csillagos tulajdonosa, séfje.
Munkáját Nicola Portinari, a kétcsillagos La Peca konyhafőnöke, illetve Fausto Arrighi is segítette, aki 36 évet töltött el a világ legnagyobb nevű étteremkalauzánál, a Michelin Guide-nél.
A fődíj bejelentése előtt a különdíjakat adta át a zsűri. Idén először cukrászdákat és borlapokat is teszteltek. A Nespresso – az Év Cukrászdája Díjat a Mihályi Patisserie, Mihályi László tulajdonos, cukrász ikonikussá vált váci cukrászdája kapta, a Zwack Izabella Borkereskedés – az Év Borlapja Díj pedig a Borkonyha falát díszíti majd.
A Gyulai Pálinka – az Év Street Food Díjat
a Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérek által jegyzett miskolci Pizza, Kávé, Világbéke nyerte el.
A Hennessy – az Év Ifjú Séftehetsége Díjat Kovács Péter, a Tama séfje, míg A San Pellegrino – Az Év Séfje Díj tulajdonosa a St. Andrea Borbár séfje, Barna Ádám lett.
A Neff – Év Innovatív Konyhája Díj az Innioé, az Unicum Riserva – az Év Legígéretesebb Konyhája Díjat a Fáma séfje, Huszár Krisztián vihette haza.
A Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj birtokosa 2018-ban 93 ponttal a
Palágyi Eszter vezette Michelin csillagos Costes lett.
Ezt követi 92+ ponttal a Sárközi Ákos vezette Michelin-csillagos Borkonyha, amelyet Mészáros Ádám séf és a szintén Michelin-csillagos Onyx követ 92 ponttal. Szintén 92 pontos a Bábel, és a Costes Downtown szintén 92 pontot kapott, míg Széll Tamás és Szulló Szabina piacétterme, a Stand 25 Bisztró 91 ponttal szerepel a kalauzban.
Huszár Krisztián étterme, a Fáma, a Mizsei János séf által vezetett MÁK, illetve a St. Andrea Borbár is 91 pontott kapott. 90 ponttal került a legjobb éttermek közé a Garai Ádám és Ádám Csaba vezette Olimpia.
Sok év után végre egy vidéki étterem is bekerült a Dining Guide TOP 10-es listájára:
az Anyukám Mondta szintén 90 pontot ért el. A TOP10+2-es listát Magyarország legrégebbi fine dining étterme, az Arany Kaviár zárja, amely több mint 20 éve meghatározó étterme hazánknak.
A jó éttermek mind egyformák a világon. Járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése. Önöknél – és hangsúlyozom, hogy csak azokról az éttermekről beszélhetek, amelyeket láttam – még sok helyen érezhető apró bizonytalanság. A konyhák itt még jellemzően útkeresők, nem kiforrottak
– mondta el értékelésében a tesztelő zsűri elnöke, Enrico Cerea.
Érezhetőek, hogy divatosnak gondolnak más országokra jellemző irányzatokat, de a saját gasztronómiai arculat bemutatása tehetné egyedivé a régiót, nem pedig a mástól kiollózott technikák és trendek. Az mindenképpen elmondható, hogy azoknak az éttermeknek a minősége és felkészültsége, amelyekben jártam, kimondottan jó. Bárhol megállnák a helyüket Európában. Van még hova fejlődniük, de nagyon jó úton haladnak.
A 2018-es Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjainak listája:
Különdíjak:
TOP10+2 étterem:
A TOP10 vidéki étterem a Volkswagen-Dining Guide TOP100 étteremkalauz 2018 szerint: