Február 22-én izgalmas eseményre hívták a sajtó képviselőit. A budapesti Gerbeaud Ház Átrium termében mutatta be az idei Nagy Tokaji Borárverés tételeit az eseményt jegyző Tokaji Borlovagrend.
Az április 21-én tartandó aukción ezúttal is olyan különleges tokaji borokra lehet majd licitálni, amelyek a piacon más módon nem fellelhetők.
A legizgalmasabb az volt, hogy a borokról nemcsak beszéltek, hanem szinte mindegyiket meg is lehetett kóstolni a borászok bemutatásában
De lássuk, miből is szemezgethetnek az érdeklődők. A 31 tétel zöme furmint és aszú, de többek közt hárslevelű, kabar (ez egy nemrég kinemesített fehérszőlő-fajta) és szamorodni is színesíti a palettát.
Mint az várható volt, a borok között csak jó és még jobb tételeket lehet találni. A legtöbb bor (az aszúkat leszámítva) a 2017-es évjáratból kerül ki. Ezek – bár már most is gond nélkül elfogyaszthatók – igazi potenciáljukat csak néhány év múlva fogják elérni, de az árverésen licitálóknak ez nem gond, hiszen ők is több évre előre gondolkodnak.
Ha sok pénzem lenne, akkor én biztos bespájzolnék néhány literrel a Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmintból (2017), különlegessége miatt az Erzsébet pince Betsek-dülő 100% Kabarjából (2017), a Myrtus pince Vigyorgó-dűlő Botrytis Furmintjából (2016) és a Holdvölgy pincészet Intuition No. 1 Tokaji Édes Szamorodnijából (2013).
A Tokaji Borlovagrend tanács tagja, Laurent Comas kifejtette: az árverésen ezúttal rekordszámú,
összesen 31 borra lehet licitálni, amely 24 termelőtől származik, s amelyek összesített becsértéke idén 70 millió forint.
Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség.
Természetesen az árverés nem annyira az átlag borfogyasztóknak szól, főként hazai és külföldi gyűjtők, borkereskedők, étteremtulajdonosok szoktak licitálni. A külföldi résztvevők létszámnövelése kiemelt cél. Idén a Londoni Pall Mall 67 klub tagjai is becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak.
Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is egy szakmai borvizsgáló bizottság válogatta össze Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, illetve Ronn Wiegand személyében, aki egyedülálló módon Master of Wine és Master Sommelier címmel is rendelkezik.
Mészáros Gabriella elmondta: idén lényegesen több borból tudtak válogatni, és azok, amelyek végül bekerültek az árverési listára, többszöri visszakóstolás során lettek minősítve. A friss hordóminták mellett palackozott tételekre is lehet majd licitálni, bár idén utóbbiak lesznek kisebbségben – hívta fel a figyelmet a nemzetközi borakadémikus, hozzátéve: a 2017-es évjárat rendkívüli minőséget hozott mind a száraz, mind az édes borok esetében.
Laurent Comas kiemelte, hogy az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, és mára a borvidék megkerülhetetlen eseményévé vált.
Az aukció célja, hogy bevételével segítse a Tokaji borvidék fejlődését, és így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.
A Nagy Tokaji Borárverés programjai már április 20-án megkezdődnek, és április 22-ig tartanak. A kísérő rendezvényekről és az aukción szereplő borokról az érdeklődők a www.tokajiborlovagrend.hu honlapon tájékozódhatnak részletesen.