A fokhagymát évszázadok óta használják az ételek alapanyagaként, és gyógyhatású csodanövényként egyaránt; már a sumérok és az egyiptomiak is fogyasztották 5000 évvel ezelőtt. A gyógyhatásért és az erős aromáért a körülbelül százféle kéntartalmú vegyület a felelős. Rajtuk kívül a hatóanyagok közé tartoznak még az alliin és az alliináz, valamint egyéb vegyületek, például az allicin.
Az alliin nevű enzimet az egész fokhagyma tartalmazza, ám ha megvágják, összetörik vagy összerágják, különböző vegyületek képződnek, mint az allicin. Itt azonban nem ér véget a folyamat: az allicin ugyanis instabil, ezért tovább alakul más kéntartalmú vegyületekké, mint az ajoén. Ezek segítik a szervezetet a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben, erősítik az immunrendszert és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Sőt, a fokhagyma képes felvenni a harcot a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az ízületi gyulladás ellen is.
Hogy bebizonyítsák a náthára és az influenzára gyakorolt hatását, egy vizsgálat során 146 egészséges önkéntest figyeltek meg 3 hónapon keresztül, akiket két csoportra osztottak; az egyik placebót, a másik fokhagyma étrend-kiegészítőt kapott. Annak a csoportnak a tagjainál, akik étrend-kiegészítőt kaptak, 63%-kal alacsonyabb volt a megfázás kockázata, és 70%-kal gyorsabban gyógyultak meg, mint a kontrollcsoport tagjai.
Arra azonban figyeljünk, hogy hő hatására a kénvegyületek felbomlanak,
így a fokhagyma elveszti gyógyító képességét: 1 perc a mikróban vagy 45 perc a sütőben, és a csodaszer nem csodaszer többé. Szerencsére azonban van egy trükk, amivel megőrizhetjük jótékony tulajdonságait; főzés előtt törjük össze, majd tegyük félre legalább 10 percre mielőtt felhasználnánk. Mi több a kutatók szerint, ha növeljük a fokhagyma mennyiségét, szintén kiküszöbölhetjük a veszteséget.
Ha influenzával küzd, egyen nyers fokhagymából készült pesztós ételeket !