Hozzávalók:
Elkészítés:
Töltse meg a befőttesüveget almahéjjal, öntse tele vízzel, szórja meg cukorral, keverje jól össze, majd hagyja állni 1 hétig szobahőmérsékleten. Naponta egyszer keverje meg.
Ha megjelennek a buborékok a felszínen, szűrje le, utána töltse vissza a befőttesüvegbe. Hűtőben 1 évig is eláll. Ízesítsen vele zöldségsalátákat.
Az alma héját hozzáadhatja egy pohár smoothie-hoz, de akár csipszet vagy teát is készíthet belőle:
tegye a héjat forrásban lévő vízbe, adjon hozzá egy rúd fahéjat és két evőkanál cukrot. Azután élvezze a valódi gyümölcstea természetes aromáját.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ha szereti az egészséges nassolnivalót, szórja szét a héjat egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd keverje össze a cukrot a fahéjjal. Szórja meg vele az almahéjakat, forgassa át, végül süsse 150 fokon 30 percig.
Tegyen így a zöldségek – mint a burgonya, a répa vagy a fehérrépa – héjával is.
Locsolja meg 2 evőkanál olívaolajjal, szórja meg 2 teáskanál fokhagymaporral, 2 teáskanál hagymaporral, 2 teáskanál pirospaprikával, 1 teáskanál sóval, egy csipet borssal, forgassa össze, és süsse 200 fokon 8-10 percig.
Ha kifacsarta a fél citromot vagy narancsot, az az első dolga, hogy a kukába dobja, nem igaz? Ne tegye többé! Vagy legalábbis előtte mindenképp
hámozza vagy reszelje le a héját.
Fagyassza le, vagy használja fel azonnal sütemények alapanyagaként, szórja meg vele a fagylaltot vagy a salátáját, esetleg készítsen belőle citromos olívaolajat.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy edényben keverje össze az olajat a citromhéjjal, azután főzze lassú tűzön legalább 15 percig. Szedje ki belőle a citromhéjat, az olajat pedig töltse vissza az üvegbe. A hűtőben hetekig eláll.
Sőt, narancshéjból akár még univerzális tisztítószert is készíthet!
Töltsön meg egy befőttesüveget narancshéjjal és 2 csésze ecettel. Tegye félre 1-2 napra, azután szűrje le, töltse egy szórófejes flakonba, végül hígítsa fel vízzel fele-fele arányban.
Vagy őrölje meg a grapefruithéjat, és készítsen 1/2 csésze grapefruitport. Keverje össze 1/2 csésze szódabikarbónával, 1/2 csésze durva szemű sóval, és kész is a természetes súrolószer.