A licsi, vagyis a litchi chinensis, egy trópusi és szubtrópusi gyümölcs, amely Kínában őshonos. Puha, fehér vagy rózsaszín húsú, édes virágízű, körülbelül 2 cm-es átmérőjű, bőre rózsaszínes-vöröses, könnyen eltávolítható. Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztették, azóta pedig számos más kontinenst és országot is meghódított.
A benne lévő tápanyagoknak és szerves vegyületeknek köszönhetően több országban használják egészségügyi és gyógyászati célokra: javítja az emésztést, segíti a fogyást, a rák megelőzését, a tápanyagok felszívódását, erősíti a csontokat, és csökkenti a vérnyomást.
Kitűnő vitamin- és ásványianyag-forrás: C- és B6-vitamint, rezet, káliumot, foszfort, magnéziumot és mangánt tartalmaz. Emellett étkezési rostok, fehérjék és polifenol vegyületek találhatók még benne.
Az étkezési rostok segítik az emésztést, a tápanyagok hatékony felszívódását, és csökkentik a székrekedést. A polifenol vegyületek hatékonyan veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben; az oligonol polifenol pedig vírusellenes.
Nátriumtartalma alacsony, ám gazdag káliumforrás, tehát segít fenntartani a szervezet folyadékegyensúlyát. Ez nemcsak az anyagcsere-funkciókra, hanem a magas vérnyomásra is pozitív hatással van.
A szárított licsinek magasabb a káliumtartalma, mint a frissnek.
A másik ásványi anyag, amely jelentős mennyiségben található meg benne, a réz; javítja a vérkeringést és növeli a sejtek oxigénellátását. Ám a licsiben sok a cukor is, ezért a cukorbetegeknek visszafogottan kell bánniuk vele.
Ha licsit veszünk, egy héten belül mindenképp használjuk fel, mert hamar elveszti az ízét. Fogyaszthatjuk nyersen, befőttként, párolva vagy szárítva; emellett saláták, desszertek, sütemények kiváló alapanyaga. Jégkrém, gyümölcslé, bor vagy zselé is készülhet belőle, sőt még a főétkezéseket is kiegészíti.
Próbálja ki! Készítsen licsis csirkét!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítse fel az olajat egy serpenyőben, adja hozzá a csirkét, pirítsa amíg mindkét oldala aranybarna lesz, utána tegye félre. Öntse a narancslevet, a cukrot, a fokhagymát és a rozmaringot a serpenyőbe; keverje össze a bort a kukoricakeményítővel, utána azt is öntse hozzá. Főzze folyamatos keverés mellett, sózza, borsozza, végül adja hozzá a licsiket is. Főzze még néhány percig, időnként keverje meg, és tálalja a megpirított csirkével.