A Nébih szakemberei összesen 31 – 29 hazai és 2 külföldi – tejfölt vizsgáltak az élelmiszerbiztonsági paraméterek és a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés alapján. A legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számának ellenőrzését, a Nébih laboratóriumában végezték el. Emellett megmérték a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát, illetve savfokát is.
A szakemberek továbbá a hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek.
A vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült;
nem hamisították növényi zsírral, illetve sem lisztet, sem más adalékanyagot nem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.
Egy tejfölnél problémát jelentett a penész,
amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül, ami élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben.
Szintén hiba volt, hogy az egyik árunál a tejsavbaktériumok száma nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget, illetve hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.
Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes" feliratot használt az előállító.
Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására.
A legtöbb problémát azonban a zsírtartalom okozta: 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12-nél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.
Tehát összesen 15 termékkel szemben
indult eljárás: 12 áru gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, amelynek összege körülbelül 700.000 Ft lesz.
A kedveltségi kóstoláson laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. A 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében
első helyen a Coop tejföl végzett,
második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt.