Kevesen tudják, de Gyulán immár majd 3 évszázados hagyománya van a sörkészítésnek, idén nyáron pedig első ízben rendeznek Kézműves Sörfesztivált a városban. A szervezők magas színvonalú programokkal, hazai és határon túli kézműves sörfőzdékkel, kézműves sörökkel és street food ételekkel készülnek a látogatóknak.
A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetik a Central European Beer Awards 2018 Sörversenyt kereskedelmi-kisüzemi sörfőzdék, illetve házi sörfőzők részére, amelyek külön kategóriában indulnak. A verseny célja a kulturált sörfogyasztás, a kisüzemi, kézműves, valamint az otthoni sörfőzés népszerűsítése.
Az indulóknak fajtánként minimum 2 liter versenymintát, minimum 4 palackban kell beküldeniük; 1 versenyző 1 kategóriában maximum 5 különböző tétellel indulhat. A beküldött mintán fel kell tüntetni a készítő és a sör nevét, valamint fajtáját. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Kézműves Sörfesztiválon kerül sor.
Szintén a fesztivál kísérőrendezvénye az országos szakmai konferencia,
amelyen mind a szakma, mind a nagyközönség hasznos ismereteket szerezhet. Olyan érdekes témákról lesz szó többek között, mint a kisüzemi sörfőzés kulisszatitkai, sörkóstolás mesterfokon, illetve
a sör és a gasztronómia a történelemben.
Természetesen a fesztiválokon nélkülözhetetlen zenei programok sem maradnak el: naponta több élő koncert várja az érdeklődőket.
A gyulai Kézműves Sörfesztivált június 7. és 10. között rendezik meg, az országos szakmai konferenciát pedig június 8-án tartják a Hunguest Hotel Erkelben. A sörversenyre online lehet regisztrálni május 11-én 24:00 óráig. További információkért látogasson el az esemény weboldalára.