Idén a METRO Gasztroakadémia adott otthont a nemzetközi verseny hazai előválogatójának. Az áruházlánc saját versenyzőt is indított a megmérettetésen: ő volt Friderika Spekova, aki elnyerte a hazai Bocuse d'Or-döntőn a legjobb commis díját. Rajta kívül még 11-en szálltak ringbe azért, hogy a világbajnokságon képviselhessék hazánkat.
A megmérettetésen a séfek kóddal adják le az elkészült fogásokat, így még maguk a zsűritagok sem tudhatják, kinek a versenyfogását értékelik. Kihívást jelent továbbá, hogy a résztvevők csupán
fél órával a főzés kezdete előtt
tudják meg a kötelezően felhasználandó alapanyagokat. A Chaîne-elnökség idén a borjúkarajt, a tigrisrákot, a pakcsojt, a friss málnát, a fürjtojást és egy 70 %-os étcsokoládét választott.
A fiatal séfeknek összesen 3 óra állt a rendelkezésükre, hogy egy háromfogásos ételsort elkészítsenek.
A 3 fős konyhai, valamint a 9 fős kóstolózsűri idén is a Chaîne-házakból érkező, a magyar gasztronómiai életben meghatározó szerepet betöltő szakemberekből állt össze. Köztük volt például a tavalyi nyertes, Pereszlényi Alexandra, a Gundel étterem séfje is.
A szoros versenyt végül Kiss Erik nyerte meg a Four Seasons étteremből, így ő képviselheti Magyarországot 2018. szeptember 7-én az Ifjú Szakácsok Világbajnokságán, Tajvanon.