Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint Magyarország világviszonylatban és európai szinten is
az utolsó helyek egyikét foglalja el, ami a halfogyasztást illeti.
Az Európai Unió átlaga évente 24,9 kilogramm fejenként, mi, magyarok pedig mindössze 5,3 kilogrammot fogyasztunk. Ezért indította el 2014-ben a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Kapj rá! halfogyasztást népszerűsítő kampányt, amely a Bajai Halfőző Fesztiválról sem hiányozhat.
A bajaiak minden évben többnapos fesztivállal ünneplik a halat és a halételeket. A bajai halászlé 2015-ben
Hungarikum rangot is kapott;
a halételek készítésének nagy tradíciója van a térségben.
A város főterén, a Szentháromság téren, az ország minden tájáról érkezett profi és hobbiszakácsok mérik majd össze tudásukat június 14-én, szombaton, amely azt jelenti, hogy több száz kondérban rotyog majd a kultikus halétel.
A „Kapj rá!" kampány faházában finom falatokkal, receptes kiadványokkal és gyermekfoglalkoztatóval várják a látogatókat.
Az érdeklődők megkóstolhatják többek között a füstölt halpástétomot és a füstölt halfilét busából, pisztrángból vagy harcsából. Sőt, a finom falatok mellett ötletes és könnyen elkészíthető recepteket tartalmazó kiadvánnyal is gazdagodhatnak.
A XXIII. Bajai Halfőző Fesztivált július 12. és 15. között rendezik meg, a „Kapj rá!" faháza pedig az Eötvös utcában várja a látogatókat július 13-án és 14-én. További információkért látogasson el az esemény weboldalára.