Christine Bailey táplálkozás-terapeuta nevéhez kötődik a boldogság-étrend, amelynek hatása már három nap után is érezhető. Ajánlásait saját kutatásaira alapozta. Szerinte ahhoz, hogy elkezdhessünk dolgozni testünk egészségén, először
az agyunkat kell rendbe tennünk.
Az étrend alapjait a Brain Boost Diet című könyvében fejtette ki. Olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, amelyek fokozzák a hangulatot azáltal, hogy a szervezet különböző kémiai anyagokat állít elő belőlük.
A boldogság-étrendben mindössze hat fontos dolgot kell szem előtt tartania: kerülje a feldolgozott élelmiszereket, ne legyen zsírfóbiája, igyon rendszeresen zöld teát, egyen D-vitaminban és magnéziumban gazdag ételeket, valamint
mindennap fogyasszon valamilyen fermentált élelmiszert.
A kiegyensúlyozatlan vércukorszint hatással van a hangulatra. Ennek figyelése a leggyorsabb módja annak, hogy elérje a boldogságot.
A feldolgozott élelmiszerek, finomított cukrok, gyümölcslevek és a keményítő helyett alapozzon inkább a sovány fehérjékre – például hal, csirke, szójabab –, az antioxidánsokban gazdag zöldségekre és gyümölcsökre, illetve az egészséges zsírokra, amelyek az avokádóban, az olajbogyóban és a különböző diófélékben vannak.
Agyunk mintegy 60%-át Ómega-3 zsírok és foszfolipidek alkotják. Az egészséges zsírok javítják a koncentrációs készségeket és a hangulatot.
Az olívaolaj és a kókuszolaj a legjobb egészséges zsírforrás. Az extra szűz, minőségi olívaolaj polifenolban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, megóvja az agysejteket, és gyulladáscsökkentő hatású. Az olajos halakban, dióban, len- és chia magban található Ómega-3 zsírsav fokozza a hangulatot, és enyhíti a depresszió tüneteit.
A zöld tea nemcsak antioxidánstartalma miatt fontos az agy számára, hanem mert segíti a koncentrációt,
és csökkenti a stressz-szintet.
A D-vitaminban gazdag élelmiszerek is hangulatváltozást eredményezhetnek, ezért kell rendszeresen fogyasztani májat és gombát is – főleg télen, amikor kevés napfény éri az embert.
A magnézium felveszi a harcot a szorongás ellen, és javítja az alvásminőséget. Mindig gondoskodjon róla, hogy legyen a hűtőben spenót, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék.