A Kenyérlelke-versenyre a honlapon keresztül lehetett jelentkezni négy kategóriában: fehér-, félbarna kenyér 1000g, teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g, bagett 290-310g, croissant 50-80g.
A termékeket mindenki saját maga készítette el, és vitte a helyszínre. Az otthon sütőket és a pékségeket külön kategóriában értékelte a szakmai zsűri.
A 2018-as Kenyérlelke Fesztivál versenyének legjobbjai otthon sütő kategóriában:
Illetve pékségek kategóriában:
A zsűri tagjai a következő szaktekintélyek voltak: Cristian Maurice,
a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója;
Mike Zakowsky amerikai kézműves pék; Claudio Perrando kézműves pék Panamából; Beesham Soogrim kézműves pék Svédországból; Pesti István, a Platán étterem Michelin-csillagos séfje; Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja és Thurányi Kata, a 2017-es Kenyérlelke Fesztivál félbarna kenyér kategóriájának győztese.
Elsősorban a kinézetet, az illatot, a tapintást, az állagot, a héjat és az ízt pontozták, a győzteseket díszoklevéllel jutalmazták.