Konyhai analfabéta? Most kiderülhet, hogy mégsem

paradicsomlé
Vágólapra másolva!
Talán még ön is emlékszik, milyen lelkesedéssel figyelte gyerekként, ahogy a nagymamája sürgött-forgott a konyhában. Mindig gondoskodott róla, hogy legyen eltéve elegendő savanyú uborka, a fagyasztóba borsó, a kamrába paradicsomszósz. Így télen is a kertben termett alapanyagokból készíthetett finomabbnál finomabb fogásokat. Amikor paradicsomot főzött be, mindig óva intette, hogy vigyázzon a forró lábassal, és menjen távolabb a tűzhelytől. Általában már korán nekifogott, hiszen a nagy melegben kész rémálom ez a munka. De milyen jó is volt télvíz idején házi paradicsomlevest kanalazni a kandalló mellett!
Vágólapra másolva!

Paradicsomszószt készíteni nem túl bonyolult feladat, ám az tény, hogy rendkívül időigényes. Főleg egy forró nyári napon, amikor olyan meleg van, hogy szívesen megszabadulnánk még a bőrünktől is. Ezért érdemes

a kora reggeli órákra időzíteni a befőzést.

Ha munka közben elhagyná a lelkesedés, gondoljon arra, hogy a házi szósz sokkal finomabb, mint a bolti, nem mellesleg tudja, hogy miből és hogyan készült. Emellett rendkívül kényelmes lesz télen csak leemelni a kamrapolcról, hogy házi ketchupot, pizza- vagy spagettiszószt, esetleg levest készítsen belőle.

Forrás: Shutterstock

A paradicsomok kiválasztásánál különösen ügyeljen arra, hogy lédús, nem túl kemény, de nem is túlérett darabokat válasszon.

A legegyszerűbben úgy tudja eltávolítani a paradicsom héját, hogy alul bevágja X-alakban, forrásban lévő vízbe teszi 45-60 másodpercre,

majd amikor elkezd felkunkorodni a héja a vágásnál, át egy jéggel teli vízbe. Ezután már csak le kell húznia róla.

Nagymamáink mindig úgy mondták, hogy addig kell főzni a paradicsomlevet, amíg „elfövi a habját." A főzési idő egyébként attól is függ, hogy hígabb vagy inkább sűrűbb levet szeretne kapni: ha az utóbbit,

főzze hosszabb ideig, míg kellőképp besűrűsödik.

Nyugodtan használjon hozzá fűszereket, ám mindig legyen néhány olyan befőttesüveg a polcon, amelyben csak sima lé van.

A paradicsomhoz jól illik az oregánó, a bazsalikom, a petrezselyem, a rozmaring, a csili és a kakukkfű is.

Készüljön fel, hogy a konyha olyan lesz, mint egy háborús övezet, valamint kezdőként inkább ne próbálkozzon nagyobb mennyiség befőzésével.

Próbálja ki a következő receptet! Kattintson a képre, és nézze meg a lépéseket!

házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé
házi paradicsomlé

Házi paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • 6 kg paradicsom
  • ½ csésze frissen facsart citromlé
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

Forraljon fel egy nagy fazék vizet, majd készítse el a jeges fürdőt is: egy tálba tegyen hideg vizet és két bögre jeget.

Mossa meg a paradicsomokat, vágja ki a csumájukat, és vágjon X-et mindegyik aljára.

Tegye a gyümölcsöket a forró vízbe; főzze addig, míg a héja elkezd felkunkorodni a vágásnál. Ez körülbelül 1 perc forrásban lévő vízben. Szedje ki, és tegye a jeges fürdőbe, utána egyszerűen húzza le róla.

Tegye őket egy aprítógépbe, és készítse el a szószt. Öntse át egy fazékba, és kezdje el főzni közepes lángon folyamatos keverés mellett. Attól függően, hogy milyen sűrűre szeretné a levet, főzze 30-90 percig.

Keverje hozzá a citromlevet és a sót, majd ha elkészült, hagyja kicsit kihűlni. Adagolja kitisztított, átmelegített befőttesüvegekbe. Vigyázzon, nehogy hő hatására az üveg megrepedjen. A szószt egy évig tárolhatja a kamrában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!