A Scientific Reportsban közzétett tanulmány szerint a tücsökfogyasztás
pozitív hatással lehet a gyomor és a belek állapotára.
A kutatást a Wisconsin-Madison Egyetem, valamint a Colorado Állami Egyetem kutatói végezték: összesen 20, 18 és 48 év közötti egészséges férfit és nőt vizsgáltak 2 héten keresztül. Az önkéntes résztvevők reggelije 25 grammnyi tücsökből készült port tartalmazó muffin és turmix volt.
A kutatók vér- és székletmintákat vettek tőlük, közben kérdőívekkel mérték fel a véleményüket és állapotukat. Nézték továbbá az anyagcserét, a belek állapotát, illetve vizsgálták a májenzimek és a bélmikrobiom változásait is.
Az eredmények a következők voltak:
javult bélmikrobiom összetétele, megnövekedett a Bifidobacterium animalis probiotikus baktérium mennyisége, valamint csökkent a vérplazma TNF-alfa, vagyis a tumornekrózis-faktor-alfa szintje az alanyok szervezetében.
A TNF-alfának több betegség kialakulásában is fontos szerepe van, mint a rák, a depresszió vagy az Alzheimer-kór.
Valerie Stull, a tanulmány vezetője elismerte, hogy több vizsgálatra és kutatásra lesz szükség ebben a témában, ám a kezdeti eredmények azt sugallják, hogy a tücskök értékes táplálékforrásként szolgálhatnak.
Az étkezés kultúrafüggő. 20-30 évvel ezelőtt senki sem evett sushit az Egyesült Államokban, mert azt gondolták, hogy undorító. Ma meg már a nebraskai benzinkúton is lehet kapni
– mondta Stull arra utalva, hogy bár a tücsökfogyasztás nem túl bizalomgerjesztő Európában és Észak-Amerikában, talán néhány év múlva ez is közkedvelt étellé válhat.