A mártás mindig kíséret, sohasem egy fő összetevő. Általában nem egy adott ételhez köthető, hiszen bármilyen fogás mellé felhasználható: besamel kerülhet makarónira, de jó alapja a szuflénak is. Pesztót tehetünk a tésztára, de ehetjük halhoz vagy párolt zöldséghez is, ahogy a paradicsomos mártást is felszolgálhatjuk tésztával, de akár gombóccal is.
A mártások izgalmasabbá teszik az ételeket, kiegészítik az aromákat, és kiemelik az ízeket. Azok a szakácsok, akik már évek óta otthonosan mozognak a konyhában, gyakran improvizálnak, ha mártásról van szó. A legtöbb elkészítése csupán pár percet vesz igénybe, főleg, ha van kéznél konyhai robotgép.
Arra érdemes figyelni, hogy
a mártás alatt az étel könnyen megpuhul,
ezért főleg a ropogósra sütött húsoknál, halaknál egy külön tálkába szolgálja fel, vagy tegye mellé, semmiképp ne rá.
Az egyik legízletesebb paradicsomszósz az olasz marinara, amely Nápolyból származik, általában paradicsommal, fokhagymával, hagymával és fűszerekkel készül, de számos változata létezik, így ki lehet egészíteni kapribogyóval, olívabogyóval, vagy akár egy kis bor hozzáadásával.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Melegítsen fel egy evőkanál olívaolajat, és süsse a hagymát 5-7 percig. Keverje hozzá a fokhagymát, majd az összepréselt paradicsomot is. Adja hozzá a babérlevelet, a sót és a friss fűszernövényeket. Főzze körülbelül 20 percig, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szereti a különleges aromákat, érdemes a mártásba vörösbort vagy balzsamecetet önteni, illetve a hagyma mellé még néhány zöldséget, esetleg gombát is belevágni.
Tegye tésztára, és tálalja parmezánnal!