Az Euroskills bajnokságot kétévente rendezik meg a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. Idén Magyarországot érte az a megtiszteltetés.
A bajnokságon – ami a világ legnehezebb megmérettetései közé tartozik – a hasonló versenyektől eltérően nem csupán az elkészült fogásokat és a tálalást értékelik,
hanem azokat a képességeket és technikai tudást is, amelyek elengedhetetlenek a professzionalizmushoz. Például a zöldségek szakszerű felvágását vagy a tálalás előkészítését.
Az eseményen 24 európai országból érkező 25 év alatti szakács mérte össze a tudását. A feladatok között erőleves, vendégváró falatok, szarvasgerinc és pisztráng elkészítése szerepelt.
Végül a svéd Viktor Thulin bizonyult a legjobbnak.
A svédek egy sokkal organikusabb, természetközelibb irányba mentek el, mint más nemzetek. A sikerük azonban nem csupán ennek köszönhető:
már a fiatal szakácsokat is a szakma legnagyobbjai, korábbi Bocuse d'Or döntősök és nyertesek képzik.
A verseny ezüstérmese az ausztriai Michael Ploner, bronzérmese pedig a finn Kaisla Heimala lett.