A legelterjedtebb hit szerint a margherita pizza Savoyai Margit (Margherita di Savoy) olasz királynéról kapta a nevét. Margit és I. Umbertó király 1889-ben körutat tett az országban – 29 évvel az után, hogy egyesítették Észak- és Dél-Olaszországot.
Így jutottak el június 11-én Nápolyba.
Eddig a pontig az eredettörténetek megegyeznek, viszont innentől eltérő befejezéseket taglalnak a források.
Az egyik legenda úgy meséli, hogy a királyné belefáradt a francia gourmet fogásokba, amelyeket az út során szolgáltak fel neki, ezért megkérte Nápoly legjobb pizzakészítő mesterét, Raffaele Espositót, hogy süssön neki egy pizzát.
Raffaele étterme a Pizzeria Brandi nevet viselte, és ma is működik a Salita S. Anna di Palazzo 1/2 szám alatt.
A legkedveltebb pizza mozzarellával, paradicsommal és bazsalikommal készült, utalva az olasz zászló három színére. Raffaele elkészítette a pizzát a királynénak, amelyet később róla nevezett el.
A másik teória szerint a királyné meglátta, ahogy a parasztok egy nagy, lapos „kenyeret" esznek, színes feltéttel. Azonnal elrendelte, hogy hozzanak neki is a különös finomságból. E történet szerint a híres Raffaele Esposito a királynő tiszteletére készítette el a háromszínű pizzát, és Pizza Margheritának nevezte el. A történet arra is kitér, hogy
Raffaele volt az első, aki sajtot tett rá feltétként.
Olyan változata is van a mondának, hogy a királyi pár házhoz rendelte az étket, mert megéheztek a hosszú út során.
Persze a legendák már csak ilyenek: mindenkinek megvan a maga története, szájról szájra terjedt mondája. A valódi mesét csak Margit és Umbertó tudnák elmondani, ám erre már nem kerülhet sor. Egy azonban biztos:
a margherita pizza Savoyai Margit nevét viseli.
A többi pedig – ahogy mondani szokták – már történelem.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a szószhoz:
Hozzávalók a feltéthez:
A tészta elkészítése:
Melegítse elő a sütőt 260 fokra.
Egy konyhai robotgép segítségével keverje össze a kenyérlisztet, a búzalisztet, az élesztőt és a cukrot. Folyamatos keverés mellett lassan öntse hozzá a meleg vizet, a lagert, az ecetet és az olajat.
Folytassa a keverést, amíg a tészta összeáll, azután tegye félre 10 percre.
Ha letelt az idő, sózza meg, és keverje tovább a robotgéppel, amíg elválik az edény falától. Lisztezze be a munkafelületet, és gyúrja körülbelül 15 másodpercig.
Ossza két egyenlő darabra, és gyúrja golyóvá. Fújjon olajspray-vel két 28 centiméter átmérőjű kört 1-1 sütőpapírra, tegye rá a tésztát, végül nyújtsa ki. Azután hagyja állni szobahőmérsékleten 20 percig.
A szósz elkészítése:
Tegye az összetevőket egy aprítógépbe, és dolgozza jól össze.
Amint letelt az idő, tegye a tésztát sütőpapírral együtt a sütőrácsra, és süsse 10 percig. Utána húzza le róla a papírt, majd szórja meg liszttel; oszlassa el egyenletesen a felületén. Tegye egy pizzalapátra – ha nincs, egy fejjel lefelé fordított sütő is megteszi.
Kenje meg szósszal, szórja meg mozzarellasajttal és friss bazsalikommal. Süsse további 8-12 percig.