A legelső ismert magyar szakácskönyv – nyomtatott formában – a 17. század végén jelent meg. Címe:
Szakáts mesterségnek könyvetskéje,
vagyis a mai írásmóddal Szakácsmesterségnek könyvecskéje, amelyet Misztótfalusi Kis Miklós nyomdász adott ki 1695-ben.
Ettől kezdve – az idő előrehaladtával – folyamatosan jelentek meg az újabbnál újabb receptgyűjtemények. Mára pedig a technika fejlődésének köszönhetően sokan elvetették a könyvformát, és inkább a számítógépre vagy a telefonjukra gyűjtik a recepteket az internet segítségével.
Erre kínál lehetőséget a Pinterest, ahol táblákra rendezhetjük kedvenceinket, vagy a fényképező funkció a telefonon, amellyel egy kattintással örökíthetjük meg az adott fogás elkészítésének lépéseit.
Így a mai kor emberének sokkal könnyebb dolga van, ha ihlethiányban szenved: csak fel kell mennie az internetre.
Ráadásul megismerhetjük más nemzetek, népek konyháit is, így akár anélkül utazhatunk, hogy egy tapodtat is mozdulnánk.
Próbáljunk is ki egy perui receptet, a sajtos maniókagolyókat! Bár a legelső szakácskönyv még nem tartalmazta a maniókát, mint alapanyagot, mára az egész világon elterjedt.
A manióka ehető, gumós gyökere rendkívüli kalóriaforrás, mint a rizs, a cukor és a kukorica. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik. Fogyasztják magában, alapanyagként, ám például lisztet is készítenek belőle.
Hozzávalók a golyókhoz:
Hozzávalók a korianderes mártogatóshoz:
A golyók elkészítése:
Főzzük a maniókát egy edény sós vízben, amíg megpuhul. Ez körülbelül 20-25 perc.
Vágjuk őket négy részre, vágjuk ki mindegyik közepét, azután pürésítsük egy aprítógéppel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, azután adjuk hozzá a vajat és az egy csésze sajtot. Dolgozzuk jól össze.
Formázzunk golyókat a püréből, tömjük meg a közepét sajttal. Egy tálban verjünk fel néhány tojást, egy másikba pedig öntsük bele a lisztet.
Forgassuk meg a golyókat a tojásban, azután a lisztben, majd rakjuk egy tányérra vagy tálcára. Tegyük a hűtőbe őket 45 percre vagy egy órára, hogy megkeményedjenek.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és süssük ki a golyókat. Tegyük egy papírtörlővel bélelt tányérra, tálaljuk a mártogatóssal.
A korianderes mártogatós elkészítése:
Tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, és dolgozzuk jól össze.